Ünnepélyes tanévnyitó 2022/2023

2022.09.05 21:08

    Véget ért a nyár, itt az ősz, s vele együtt egy új tanév kezdete.

    Szeptember 5-én  ünnepi szavalatok és beszédek keretében köszöntöttük a 2022/2023-as tanévet. 

    Nagy örömünkre szolgál, hogy iskolánkat ebben a tanévben 186 tanuló látogatja majd, ebből 26 elsős kisdiáknak szólt először az iskola csengője.

    Ezúton köszönjük az elsősök nevében falunk polgármesterének Dr. Fazekas Istvánnak a figyelmességét, aki padvédőket ajándékozott iskolánk legfiatalabbjainak. Végzős diákjaink kedves figyelmességét, biztató versikéjét is hálásan köszönjük.     

Kívánunk minden kis és nagy diáknak,

pedagógusnak, szülőnek, alkalmazottnak

egészségben, sikerekben gazdag,

boldog és eredményes  2022/2023-as tanévet!

 

    Itt olvasható iskolánk igazgatónőjének PaedDr. Csóka Andreának a tanévnyitón elhangzott ünnepi beszéde:  

 

    Kedves Szülők, Gyerekek! Tisztelt Főesperes úr! Kedves Kollégák!

 

    „A gyermek a legtökéletesebb teremtmény, mert egyedül ő tudja megalkotni saját egyéniségét. A gyermek lelke lágy viaszhoz vagy fehér papírhoz hasonló, ahová magának a gyermeknek kell belevésni a képzeteket.” 

    Maria Montessori gyönyörű soraival köszöntöm iskolánk valamennyi tökéletes teremtményét a gyerekeket, szüleiket, nagyszüleiket és kedves vendégeinket, kollégáimat. 

    Bár még érezzük a nyár forróságát, mégis ma kezdetét veszi a 2022/2023-as tanév. Magunk mögött hagyjuk a pihenést, a csodálatos nyaralást, a vízpart melletti kikapcsolódást, a napozást, a finom, ízletes fagylaltokat, a kalandokkal teli táborokat és kirándulásokat. Ma ismét zajos lesz iskolánk valamennyi osztályterme, és mindenki elfoglalhatja a kedvenc padját, melyben 10 hónapot fog eltölteni. 

    185 tanulóval, 10 osztállyal kezdjük az évet. Ebben a tanévben nagy-nagy örömünkre 2 első osztályt nyithattunk. 

    Külön köszöntöm legfiatalabb diákjainkat, akik most lépték át először iskolánk kapuit, és tele izgalommal, büszkeséggel ülnek most előttem. Ez az ünnepség kiemelten is a Tiétek, s az elkövetkezendő napokban, hetekben fokozottan figyelünk majd Rátok, segítünk Benneteket, hogy bátrak és magabiztosak legyetek. Kérem a felsőbb évfolyamosokat is, hogy mindannyian vigyázzatok rájuk! 

    Kedves kis Elsősök! Életen át tartó tanulásra buzdítalak Benneteket! Biztos vagyok benne, hogy tanító nénitek segítségével könnyedén tanuljátok meg a betűket, játékosan fedezitek fel a számokat és megannyi örömteli pillanatot fogtok átélni itt, a Móra Ferenc Alapiskolában. A két kezeteket egyszerre ketten fogják majd. Egyik oldalon a tanító néni, másik oldalon a szüleitek. Kívánok Nektek az egész tanévhez sok kitartást, szorgalmat, türelmet, egészséget, és megannyi örömteli pillanatot! 

    Az előttünk álló 10 hónap munkaterve elkészült és tudom, hogy a nevelőtestület által összeállított éves program tele van értékteremtő környezetvédelmi, egészségmegőrző, kulturális és sportrendezvényekkel. Mindezek mellett a legfontosabb számunkra, hogy diákjaink nap mint nap szeretettel jöjjenek iskolánkba, és a tanulásra motiváltak legyenek. Ehhez nagy szükségünk van a szülők segítségére, támogatására is.

    Olyan iskolát szeretnénk, ahol a belső légkör, a tartalmas együtt végzett munka által jól érzi magát a tanuló és tanár egyaránt. 

    A tanuló mellett ott áll a szülő is, mint az oktatás harmadik fontos szereplője. Ezért meggyőződésem, hogy akkor vagyunk igazánjó iskola, ha szoros kapcsolatot ápolunk a szülőkkel, pozitívan motiváljuk egymást, nyíltan, őszintén beszélünk a gyermekeket érintő problémákról, hiányosságokról, megoldási lehetőségekről. A közös cél érdekében együtt kell dolgoznunk.

     Kérem Önöket kedves Szülők, kísérjék figyelemmel gyermekeik tanulmányait, s ha kétség merül fel Önökben, kérdezzenek bátran. Kollégáim nyitottak az eszmecserére, hiszen közös célunk az ide járó gyermekek személyiségének kiteljesedése. 

    Az ötödikesek  életében is egy új szakasz kezdődik. Felsősök lettek, ami azt is jelenti, hogy kikerülnek abból a védőburokból, ami alsó tagozaton körülölelte őket. Tanítóik mindig kéznél voltak, bármikor rendelkezésre álltak. A felsős osztályfőnökükre is mindig számíthatnak majd, de annyi időt nem tudnak már együtt tölteni, mint az alsó tagozaton.

    A kilencedikesek az alapiskola utolsó évét kezdik el. Nem lesz könnyű számukra ez a tanév, hiszen felvételizni fognak és áprilisban  matematikából, magyar és szlovák nyelvből is vár rájuk az országos tesztelés.

    Ahhoz, hogy terveik valóra válhassanak, és bekerüljenek abba a középiskolába ahova szeretnének, sokat kell tenniük. Ebben segítik őket tanáraik. Ezúton is biztatom a végzőseinket, éljenek a lehetőséggel, bátran kérjenek segítséget, tudakozódjanak, kérdezzenek, és nem utolsó sorban tanuljanak, készüljenek az előttük álló utolsó alapiskolás megmérettetésekre, s a siker biztos lesz.

     Pedagógus kollégáimmal abban reménykedünk, hogy előbb-utóbb minden tanuló belátja majd, hogy tanulás nélkül nem lehet tudáshoz jutni, tudás nélkül pedig nem lehet az életben boldogulni. Ahhoz, hogy minden tanuló jól vegye az akadályokat, természetesen szükséges a család odafigyelése is. A szülői háttér, a biztatás, a noszogatás, a segítségnyújtás, a támogatás és az a tudat, hogy a szülőkre mindig számíthat a gyermek, talán a legfontosabb tényező. 

    A tanulónak joga van a zavartalan tanuláshoz. A tanárnak joga van a zavartalan tanításhoz. - Ez legyen az új tanév mottója!

    Mit nyújthat Önöknek és gyermekeiknek a nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskola? 

    Gyermekközpontú, magas színvonalú oktatást, nyugodt légkört, megfelelő felszereltséget. 

 

 Tisztelt Jelenlévők, Kedves Gyerekek! 

   A nyár rengeteg munkával telt az iskolában. A tantermek a takarító néni, Attila bácsi és a kollégák  munkájának köszönhetően tisztán és megújulva várják a tanulókat. Új termet kellett kialakítani, hiszen növekedett az osztályok száma. Mindez szintén sok munkát igényelt.

  Köszönet érte minden segítő kéznek!

Röviden tekintsük át, hogy milyen változások történtek iskolánk életében a nyári szünetben:

  • A tanulók öltözője teljeseny átalakult – köszönet a Szülői Szövetség munkaközösségének és Nyékvárkony Önkormányzatának.
  • Gázkazán csere is történt -  köszönjük Nyékvárkony Önkormányzatának .

  Végezetül az új tanév küszöbén, kérek minden jelenlévőt, hogy a következő tanévünket tegyük hasznossá, eredményessé, törekedjünk arra, hogy a tanév végén sok sikerről, eredményről számolhassak  be.

Kívánok mindenkinek jó egészséget, eredményekben és sikerekben gazdag tanévet!

Kedves diákok, Szülők, Kollégák, Vendégünk!

Ezennel a 2022/23-as tanévet megnyitom! 

                                                                                             PaedDr. Csóka Andrea, igazgatónő

 

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor