Újra itt a Tetejetlen fa irodalmi hét!

2013.04.10 19:49

 Immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre iskolánkon

a Tetejetlen fa irodalmi hét.

Nagy a készülődés. Fodor Anikó tanító néni és tettrekész segédei mindent megtesznek annak érdekében, hogy az idei irodalmi hét is sok meglepetéssel, érdekes feladatokkal szolgáljon!

Jó szórakozást!

 

  1. nap  

2013. április. 11.

A nap feladatai:

I. A költészet napja - megemlékezés

Bizonyára már régóta készültök erre a napra. Ahogy azt meghirdettük, ma ünnepeljük a Magyar Költészet Napját. A Ti feladatotok bemutatni iskolatársaitoknak, tanáraitoknak azt a verset, amit kiválasztottatok. Reméljük, minden osztály talált kedvére valót. A bemutató az iskola folyosóján történik az 1. órán. Idén így tisztelgünk magyar költőink, íróink előtt.

A felső tagozat a hagyomány szerint több napon át fog versenyezni.

Tavaly elkészítettük iskolánk fáját, mely a hét végére csodálatos, színes virágokkal lett tele. Idén a feladatotok egy-egy lepke szárnyainak feldíszítése, hiszen a képzelet, mely íróinkat vezényli, éppoly színes, mint egy pille szárnya.  Ezért egész héten pontokat fog kapni minden osztály a jól megoldott játékos feladatokért, amelyeket aztán saját lepkéjére ragasztunk. Reméljük, hétfőn a tetejetlen fácska mögött színes pillangók fognak visszamosolyogni ránk a folyosó faláról.  Természetesen a győztes osztály jutalmat is kap. De az igazi jutalom talán ott lesz a szívetekben, ha rádöbbentek, nekünk a legszebb nyelv a magyar!

II. Keresd a párod!

Biztosan emlékeztek, ez egy társkereső játék. A tavalyi évben ez tetszett a legtöbb diáknak. Minden osztály kap 20 nevet.  Mindenkinek van egy párja valahol az osztályokban (5-9-ig). A feladatotok csak annyi, hogy a 10, 20 perces szünetekben keljetek útra, és keressétek meg a párotokat. Annyit elárulunk, hogy az irodalomórákon megismert szereplők, írók, költők vagy fogalmak szerepelnek a kis kártyákon. Ne keseredjetek el, ha nem tűnik ismerősnek a név, lehet hogy a „társad“ tudja, kit kell keresnie. Akkor kaptok csillagot, ha a pár együtt jelenik meg az ellenőrző ponton, és azt is meg tudja mondani - a nagyok esetében -, hogy ki írta mi a címe vagy melyik irodalmi korszakba tartoznak.

Jó keresgélést, jó szórakozást kívánunk!

III. Keressük a felső tagozat legszebb olvasónaplóját!

    Az elsősök a múlt hónapban, már kiállították a munkáikat, most a nagyok is megmutathatják, hogy ők is tudnak szépen dolgozni. És persze nálunk nemcsak a forma, de a tartalom is fontos.

Szavazzatok a legszebb olvasónaplóra!

    A kiállított olvasónaplók mellett elhelyezett dobozba dobjátok be a szavazócédulátokat, elég ráírni egy nevet.

 

  2. nap    

2013. április 12.

A nap feladatai:

I. A fejed törd, ne a magyart!

A mai első feladatotok egy játékos feladatsor megoldása. Az egész osztály dolgozhat rajta, de csak a szünetekben! Minden osztály kap egy lapot a kérdésekkel, ha kitöltöttétek, adjátok át Fodor Anikó tanító néninek vagy az alsó tagozatosok a tanító néninek. Holnap várhatjátok az eredményt a jutalomcsillagokkal együtt. Remélem, rájöttök, lehet szórakoztató a nyelvtan is!

II. Irodalom, birodalom...

A mai második feladatotok egy játékos irodalmi feladatsor megoldása. Az egész osztály dolgozhat rajta, de csak a szünetekben! Minden osztály kap egy lapot a kérdésekkel, ha kitöltöttétek, adjátok át Fodor Anikó tanító néninek. Holnap várhatjátok az eredményt, a jutalomcsillagokkal együtt. Remélem, jól szórakoztok a megoldások közben! Jó munkát!

III. Makettek kiállítása

Tudom, sokat dolgoztatok ezen a feladaton, de pénteken végre bemutathatjátok, hogy sikerült ábrázolni 1-1 Móra történetet 3 D-ben. A kész makatteket a tornateremben állítjuk ki.

IV. Regionális Móra Ferenc vetélkedő

Iskolánk második alkalommal hirdetett meg egy irodalmi versenyt, melyre elhívtuk baráti iskoláink képviselőit is. A mai napon vendégeink lesznek az ekecsi, bősi, radványi, egyházkarcsai tanulók és felkészítőik valamint egy nagyon kimagasló személyekből álló zsűri is. A 3 tagú csapatoknak Móra Ferenc életének és a Rab ember fiai című regényének ismeretéből kell bizonyítaniuk, ki a legjobb. Iskolánkat egy 5. és egy 6. osztályos csapat képviseli majd.

Kérünk mindenkit, szurkoljatok iskolánk képviselőinek, hogy jól szerepeljenek a versenyen!

 

   3. nap   

2013. április 15. 

Hétfő reggel kell leadnotok a titkos feladatot, amit pénteken kaptok majd. Ha sokat gyűjtötök, akár a verseny állását is megfordíthatjátok. Ez lesz az utolsó feladat.

Kiértékelés a nagyszünet után!

 

JÓ SZÓRAKOZÁST!

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor