Tetejetlen fa 2014 - kiértékelés

2014.05.02 20:36

Tetejetlen fa- kiértékelés

        Hát ilyen sem volt még! Szögeztük le múlt hét pénteken (április 25-én) iskolánk anyanyelvi hetének zárónapján. Hogy mi nem volt még? Az, hogy 14 napig tartson a tanulók versenyzése. Most a húsvéti szünet és a sok kirándulás, színházlátogatás miatt bizony két hétig tartott a versengés.

        Végre elérkezett a várva várt döntő napja. A felső tagozatosok elfoglalták helyüket az iskola folyosóján, de hét párnázott szék egyelőre üresen maradt. Akik nem figyeltek eléggé a tájékoztatóra, izgatottan tudakolták, kiket illetnek a díszhelyek. De végre bevonult a tisztelt zsűri, és megoldódott a rejtély. Nem akármilyen ítészeket kértünk fel a döntésre: 3 tanár - akik idén nem osztályfőnökök a versenyző osztályokban - és az 1-4. osztályok egy-egy jóeszű, éles szemű képviselője alkotta a zsűrit.

        Elkezdődtek végre a bemutatók. Minden felső tagozatos osztály választhatott egy irodalmi művet vagy személyiséget, amelyet bemutatott. A csapatok többsége 2 hétig tartó kemény projektmunkával készült az előadásra, és ez meg is látszott a színvonalon. A bemutatott munkák a következők voltak:

Az 5. osztály Petőfi Sándor: János vitéz c. művét báb- és színészi előadás kombinációjában adta elő fantasztikus módon.

A 6. osztályosok Rudyard Kipling életéről és a Dzsungel könyvéről tartottak beszámolót, melyhez 2 plakátot is készítettek.

A 7. osztály egy gyönyörű makettet alkotott Saint Exupéry: A kis herceg c. művéből, és ezt egy prezentáció segítségével mutatták be a nézőknek.

A 8. osztályosok Karinthy Frigyes: Röhög az egész osztály c. novelláját dolgozták fel egy humoros jelenet formájában.

A 9. A osztályosok Ady Endre életútjával és ismertebb verseivel szórakoztatták a közönséget.

Végül, de nem utolsó sorban a 9.B-sek egy szlovákiai magyar író, Duba Gyula Őznyomon című novelláját mutatták be egy makett formájában, és egy narrátor közreműködésével.

       Az érdekes, színes, hol vidám, hol komoly bemutatók után a zsűri táblafelemeléssel jelezte az egyes műsorszámok pontjait. Az eredményeket matematikus tanító bácsijaink gyorsan hozzáadták a többi nap során megszerzett pontokhoz, és így létrejött a végeredmény.

       Hogy fokozzuk a feszültséget, először a legjobb illusztráció díját osztottuk ki. Hiszen az osztályok egyik feladata illusztrációk készítése volt- összesen 210 rajz született!-, és szavazni lehetett a legszebbre. Az eredmény:

1. hely: Majoránek Melinda(5.o.)- Kacor király

2. megosztott hely: Majoránek Melinda(5.o.)- Az elrabolt királykisasszony, Iván Cyntia(8.o.)-    A kis herceg, Lipták Krisztián(9. A)- Lúdas Matyi

3. hely: Csiba Veronika(8.o.)- Micimackó

       A „Tetejetlen fa” vándorkupájáért vívott harcban a döntős osztályok a következők lettek:

             1. hely 9.B

             2. hely 9. A

             3. hely 6. osztály

        Az igazgató néni még megtoldotta a győzelem édes ízét néhány csokival és a győztes osztálynak járó szabadnappal(amit persze csak megegyezés után vehetnek majd ki).

        A zárszómban még megkérdeztem a majd 100 kisebb és nagyobb diákot, akarnak-e még játszani jövőre is. A válasz hatalmas ováció és taps volt, tehát a „Tetejetlen fa” remélhetőleg jövőre is kivirágzik iskolánkon, hogy tovább védje és ápolja édes anyanyelvünket.

                                                           Fodor Anikó t.n., az anyanyelvi hét rendezője

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor