Tanulmányi kirándulás a helyi zöldség- és gyümölcsöskertben, 2. évfolyam

2016.10.22 12:04

     

     Még soha ilyen érdeklődve és izgatottan  nem kémleltük az eget, a felhők vonulását, mint 2016. október 19-én reggel. Ugyanis erre a napra a meteorológusok esőt jósoltak, mi pedig, a 2. osztályosok tanulmányi kirándulásra készültünk őszi gyalogtúrával társítva a helyi zöldség- és gyümölcsös kertbe.

    Kívánságunk, mint a mesében teljesült. Az első tanítási óra után „megraktuk“ a pocakokat, felhúztuk a nyúlcipőt, vállunkra vettük a hátizsákokat és neki vágtunk a nagy túrának. Igaz, nem a legrövidebb utat választottuk, de a legbiztonságosabbat. A csapatot ez cseppet sem zavarta, mivel a túra során megfigyeltük a természet változását, a szántóföldi őszi munkákat, a csodálatos színpompába öltözött fákat és bokrokat, a növényeket, az állatok lábnyomait és sorolhatnám.

    A gyümölcsösben nagy szeretettel fogadták a csapatot, ahol a főnök Frédi bácsi értve a gyerekek nyelvén, sétára vitt bennüneket a több hektárnyi területre. Igaz, az egészet lehetetlenség lett volna a túránk során bebarangolni, ezért azon részeket néztük meg, gyalogoltuk végig,  amelyek a gyerekek számára is érdekesnek bizonyultak.  A látogatás során többek között megszemlélhettük a frissen kiültetett facsemetéket, a szilvás-, a barackos, a körtés-, a cseresznyés ligeteket.  Elcsodálkozhattunk a több méter hosszú gyümölcsfák sorain, a színpompában káprázó faleveleken és a szép, rendezett környezeten. A zöldséges kertben még elvétve pirosítottak a paradicsomok és  paprikák, a sárgarépák, a petrezselymek  pedig büszkén ágaskodtak az ágyásokban.

    A tanulmányi kirándulás küldetése szorosan kapcsolódott főleg  a környezetismeret, de mondhatni a többi tantárgy tananyagához is. Célja volt mindenekelőtt, hogy a tanulók eredeti környezetben ismerjék meg a kertben termő zöldségeket és gyümölcsöket, a termesztéssel kapcsolatos munkálatokat és ezek természethez való viszonyát. Felfedezhettük, hogy mennyi növény és állat él itt összhangban, és hogyan tudják a termesztés számára hasznos ökológiai folyamatokat tudatosan támogatni. A kertlátogatás során azt is megtudtuk, milyen almafajtákat termesztenek, több tucat madárodút is felfedeztünk. Nagyon sok hasznos madár él a kertben: csuszka, széncinege, veréb, rozsdafarkú, búbosbanka. A túra közben többféle almát is megkóstoltunk. Nagyon édesek és finomak voltak.

    Nagyon jól éreztük magunkat ezen a délelőttön, szeretnénk majd a tavasszal is újra vissza menni.

Bíró Laura, osztály tanító néni

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor