Szép sikerek az országos döntőkön!

2017.05.09 20:20

Mint azt már jeleztük, májusban került sor a Katedra folyóirat által meghirdetett versenyek országos döntőire.

Az októberben indított Katedra Irodalomverseny 1. kategóriájába idén 36 háromfős csapat kapcsolódott be. Az öt fordulóból álló levelezős verseny legjobbjai május 2-án, kedden mérhették össze tudásukat Dunaszerdahelyen, az irodalomverseny országos döntőjén. Mi, az I. kategóriások (5-6. osztályosok) Szabó Magda Sziget-kék című meseregényét tanulmányoztuk át, apró ízekre szedve, így készültünk a versenyre. Ebben a kategóriában a levelezős fordulók legeredményesebb 15 csapata vetélkedett az ország minden szegletéből. Iskolánkat az 5. osztályból Kalina Krisztina, Kironský Lili és Dusa Zsófi képviselte Fodor Anikó tanító néni  irányításával. Valamennyi feladat a regényhez kapcsolódott: voltak titkosírásos, keresztrejtvényes, igaz-hamis állításos, szerepfelismerős stb. feladatok. A rendkívül szoros mezőnyben végül az 5. helyen végeztünk, de csak 6 pont lemaradással az 1. helyezettektől (154 pont – 1.hely, 139 pont a mi eredményünk). Sok-sok gyakorlással a hátunk mögött, elfáradva, de elégedetten tértünk haza a nagy versenyről.

Másnap, május 3-án pedig A Pénzes István emlékére elnevezett Katedra Anyanyelvi Vetélkedő országos döntőjén szerepeltek diákjaink. Itt a 20 legjobb háromfős csapat mérte össze tudását, de összesen 47 csapat kapcsolódott be a levelezős versenybe. A felső tagozatos tanulók egy kategóriában küzdöttek meg egymással, ugyanis ezen a versenyen nem csak a tárgyi tudás, hanem a szókincsgazdagság, a nyelvi kreativitás, a gyors észjárás dönt a győzelemről. Iskolánkról a 8.A-s Buday Enikőnek, Csörgő Klaudiának és Prasna Eriknek sikerült bejutni a legjobb 20 csapat közé, felkészítőjük Fodor Anikó tanító néni. A versenyzők a döntőben 6 többlépcsős feladatsort oldottak meg: nyelvújításkori szavak betűrímbe szedett szómagyarázata, frazémák felismerése és -értelmezése, szókincspróba, rokon értelmű szavak gyűjtése, összetett szavak kombinálása, szótagkerék kitöltése. A sok fejtörést igénylő feladatsor megoldása után megszületett az eredmény. Elégedettekek lehetünk, diákjaink a 11. helyen végeztek. 

Mindkét csapatra büszkék vagyunk, hiszen nagyon igyekeztek a levelezős fordulók és a döntőre való felkészülés során, a döntőkben pedig méltón képviselték a nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskolát. Gratulálunk a szép eredményekhez, kívánjuk, hogy jövőre is legyen kedvük, kitartásuk a versenyzéshez, és hasonló eredmények eléréséhez!

                                                                                                            Mgr. Fodor Anikó

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.