Szép magyar beszéd - iskolai forduló

2019.01.27 21:19

      

            A Szép magyar beszéd verseny idei első megmérettetésére 2019.1.17-én került sor iskolánkon. Az alapiskolák két kategóriában indíthatnak versenyzőket: az I. kategória a 4.,5. évfolyamot, míg a II. kategória a 7.-9. évfolyamot öleli fel. Mindkét kategóriában alapkövetelmény az értő, pontos olvasás, akár ismert, akár ismeretlen szövegről van szó, valamint a jó fogalmazási és előadói készség. Hiszen a tanulóknak az olvasási feladatok után rövid idő alatt egy kiválasztott témáról fogalmazást kell írniuk, és azt élőszóban, igényes módon elő is kell adniuk a korosztályuknak megfelelő szinten.

         Ebben az évben 3 tanuló indult az I. kategóriában: Kolláth Gayatri és Menyhárt Jázmin a 4. valamint Vida Levente az 5. osztályból. Felkészítőjük Végh Natasa tanító néni. A II. kategóriában 4 induló volt: Vadkerti Villő a 6.-ból, Kironská Lili és Méhes Máté a 7., ill. Kósa Lilla a 8. osztályból. Felkészítőjük Fodor Anikó tanító néni volt.  Az első két feladat a begyakorolt, utána pedig az idegen szöveg minél pontosabb, árnyaltabb felolvasása volt. A zsűri nagy örömére az összes versenyző szép, tiszta hangon, megfelelően artikulálva és a központozást is betartva olvasta el az 1. szöveget, és az idegen szöveg felolvasásában is csak nagyon kevés hibát ejtettek. Leginkább a 3. feladat megoldására voltunk kíváncsiak, hiszen az a legnehezebb, egyben legérdekesebb. Már az is sokat elárul a versenyzőről, hogy az öt megadott témából melyiket válassza, de az igazán fontos, hogy betartja-e a műfaji sajátosságokat, a fogalmazás hármas felosztását, és egészében értelmes, élvezetes előadást tud-e nyújtani. Be kell vallanunk, szerencsére, nagyon nehéz dolgunk volt.  Hallottunk jól átgondolt, nagyon szépen megfogalmazott történeteket, megható leírásokat, okos érveléseket. De az a jó, ha a zsűrinek nehéz a dolga, akkor igazán erős a mezőny. Sajnos egy-egy kategóriában csupán egyetlen tanuló képviselheti iskolánkat, így a pontszámok összesítése után kihirdettük a továbbjutókat.    

            

         Az I. kategóriában Menyhárt Jázmin, míg a II. kategóriában Méhes Máté érte el a legmagasabb pontszámot. Gratulálunk az első sikerhez, és kívánunk Nekik sok szorgalmat, kitartást és természetesen sok sikert a további fordulókhoz! A többi versenyzőnek pedig köszönjük, hogy ők is ápolják anyanyelvünket, hiszen igyekeznek igényes módon, választékosan beszélni azt, ami szép példa lehet iskolánk valamennyi tanulója számára.

                                                               Fodor Anikó tanító néni

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor