Olvasni öröm- rendhagyó irodalomóra a járási könyvtárban

2018.12.01 21:39

 

„Könyvek révén sokan lesznek tudóssá az iskolán kívül is, könyvek nélkül viszont senki nem lesz tudós, még az iskolában sem!“                                                   

Jan Amos Komenský

 

       2018. november 28-án osztályommal, a hetedikesekkel bebuszoztunk Dunaszerdahelyre, hogy meglátogassuk a Csallóközi Könyvtárat. Mély meggyőződésem, hogy olvasottság nélkül nincs magasabb szintű műveltség, ezért igyekszem tanítványaimat többféle módon rávezetni az olvasás és a könyvek szeretetére. A magyar órákon sokat foglalkozunk különböző irodalmi művekkel, és évente 3-4, tananyagot kiegészítő ajánlott olvasmányt is feldolgozunk, megbeszélünk. Ezen felül szeretném, ha azok a diákok, akiknek további igényük van látókörük bővítésére a könyveken keresztül, kapjanak erre lehetőséget minden formában. Ezért indultunk hát útnak azon a szerdai napon.

       A könyvtárban egy kedves könyvtárosnő, Molnár Kantner Éva fogadott bennünket. Elmagyarázta a könyvtári kölcsönzés szabályait, a könyvek elrendezését, majd egy kis csapatjátékra hívta a diákokat. Mivel nemrég tanultuk Zrínyi Miklós Szigeti veszedelmét, előtte pedig olyan könyveket olvastunk, mint az Egri csillagok, Tom Sawyer, Robinson Crusoe, a kérdés a csapatok részére az volt: Ki a hős? Nagy lelkesedéssel gyűjtötték nemcsak a hősök neveit, hanem jellemző tulajdonságaikat is. Miután felragasztották hat általuk kiválasztott hős képét a papírlapjukra, meg is kellett indokolniuk, miért őket választották hőseiknek. Nagy örömömre a többség János vitézt, idősebb Zrínyi Miklóst, Szent Istvánt vagy épp Dobó Istvánt választotta, bár azért megjelent Superman, Batman és néhány modern hőstársuk is. Ami nem baj, hiszen jellemzőik alapján valóban beleillenek a hős kategóriába. Végezetül belehallgathattunk a Szigeti veszedelem mai fiatalok számára készült érthetőbb átiratába Éva néni élvezetes felolvasásában. Ezután a gyerekek szétszéledtek a könyvespolcok között, mindenki talált egy-két neki tetsző kötetet, amelyet ha pár percre is, de leemelt a polcokról. A diákkönyvtár után még felmentünk a felnőtt könyvtárba is, ahol már csak rövid időt töltöttünk, nem akartuk zavarni az ott keresgélőket. Néhányan még jelentkezési lapot is kértek, reméljük, valóban könyvtárlátogatókká válnak. Szellemileg immár feltöltődve a gyerkőcök kérték, hogy most már a hasukat is tömhessék meg, ezért elsétáltunk a nemrég megnyílt Best Burgerbe egy gyors ebédre a busz indulása előtt. Még a nap is kisütött sétánk alatt, jókedvűen, a nap eseményeivel elégedetten szálltunk fel a buszra.

      Remélem, valóban kedvet kaptak páran a könyvtári tagsághoz, de csapatépítésnek sem volt rossz ez a szerdai nap.

                                                                   Fodor Anikó t.n.

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor