Mimi és Liza a rendhagyó olvasás órán

2020.02.27 19:20

    „Apukám azt mondja, hogy én vagyok az ő napocskája. De én a napocskát sosem láttam. Csak érzem, hogy hevít. A játékaimat sem látom. Amíg kézbe nem veszem őket, addig olyan semmilyenek, szinte átlátszóak. De aztán, ha megérintem őket az ujjaimmal, mintha életre kelnének. És ez nem varázslat. Tudjátok, én vak vagyok.” (Mimi és Liza, szerzők: K. Kerekesová, K. Moláková, A. Salmela)

    2020. február 24-én rendhagyó olvasás óra keretében Benes Tarr Csilla - a felvidéki Vekker Műhely színházi-nevelési társulás oszlopos tagja - olvasóvá nevelési foglalkozásával igyekezett elsőseink és másodikosaink kíváncsiságát felkelteni az olvasás iránt a  Mimi és Liza című kötet bemutatásával.

    Csilla néni egy tünemény! Ahogy belépett az osztályterembe, azonnal éreztük, hogy valami izgalmas, magával ragadó történet veszi kezdetét, és így is lett!  Egy látó és egy vak kislány, Mimi és Liza sarjadó barátságát tárta elénk: 

    Mimi, a bájos vak kislány összebarátkozik új szomszédjával, a cserfes Lizával. A két lány számtalan izgalmas kalandot él át együtt, melyek során kiderül, hogy Mimi látássérüléséből kizárólag előnyök származnak! Mimi ugyanis sokkal élesebben „lát” a kezével és a fülével, mint Liza a szemével. A szórakoztató történet elfogadásra tanítja a gyerekeket, és fejleszti empátiájukat. Ez a könyv egy csoda! Polgár Anikó nagyszerű fordításában nemcsak a gyermekek számára fantasztikus élmény minden egyes sorát olvasni, de még felnőttként is! A könyv 2013-ban elnyerte a legszebb könyv díját Szlovákiában a gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriájában. 

    Csilla néni segített nekünk felfedezni Mimi világát, bekötött szemmel, megérintettük, megsimítottuk, letapogattuk társaink arcát, a kezünkbe adott tárgyakat, próbáltuk látás nélkül érzékelni a körülöttünk zajló dolgokat. Csilla néni különféle hangokat, zörejeket csinált, nekünk ki kellett találnunk, mi lehet a hang forrása. Fantasztikus élmény volt, mikor Mimi, Liza kopogására kinyitotta az ajtót és mi beszélhettünk hozzá!  A foglalkozás csúcspontja mégis az volt, mikor Csilla néni részleteket olvasott fel a könyvből, ittuk minden szavát! Volt, aki még a szemét is behunyva tartotta, úgy hallgatta. De mire az izgalom a tetőpontra hágott volna, Csilla néni halkan becsukta a könyvet, s csak annyit mondott, Mimi és Liza vár bennünket, ez a nagyszerű kaland folytatódik tovább, csak ki kell nyitni a könyvet és el kell kezdeni olvasni.

    Csilla néni!

Szeretettel üzenjük, olvassuk a könyvet!

Mimi és Liza már a mi barátunk is!

Másnap mi is kipróbáltuk, milyen érzés lehet, úgy rajzolni, ahogy Mimi rajzol Lizával.  

Köszönjük Neked ezt a fantasztikus délelőttöt, még sokáig mesélni fogunk róla!

 ...és egyetértünk Veled, olvasni jó!

 

 

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor