Mi a pálya? - színházi nevelési program a pályaválasztásról 8–9. évfolyamosoknak

2018.11.25 21:21

           Vekker Műhely - ez a neve annak a színházi nevelési műhelynek, melyet a Gurigongo Symposium és a TANDEM nonprofit szervezet alapított négy évvel ezelőtt, hogy meghonosítsa a Felvidéken is a színházi nevelési módszert. Azóta járják az iskolákat különböző korosztályok számára készült előadásokkal, jobban mondva foglalkozásokkal. Múlt évben már jártak nálunk, mint Boldogfalva lakói. Akkor a környezetvédelemre próbálták felhívni az alsós korosztály figyelmét.

Ebben az évben, november 22-én a nyolc- és kilencedikeseink is betekinthettek egy Vekker foglalkozásba, aminek a „Mi a pálya?” volt a címe.

Ennek az előadásnak a központi témája a pályaválasztás volt: társadalmi elvárások kontra önmagunk kibontakoztatása, amelynek során a pályaválasztással kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és problémákat dolgozták fel.

A három előadó Czuczor Nóra, Kálócz László, Kuklis Katalin- „Kati, Laci és Nóri”- végzős diákok bőrébe bújva, ugyanolyan problémákkal küszködnek, mint a mi, pályaválasztás előtt álló tanulóink.  Kati, aki úgy imád hegedülni, mint senki más, de mégis úgy érzi, biztos nincs helye a zeneakadémián. Nem hisz abban, hogy olyan tehetséges lenne, ahogy azt a családja és a zenetanára mondja. A másik részről viszont tudja, hogy ez az élete, ez az, amit valójában csinálni szeretne. Laci, a fociőrült, nem akart a szülei nyomdokába lépni. Családja több generáción keresztül orvosnak tanult, de a fiút nem igazán hozza lázba ez a szakma. Minden áron focizni szeretne, viszont anyukája nem szívesen hallgatja meg az álmairól fecserésző fiút. Akárhogy is, de orvost akar belőle faragni. Nóri nagyon jól tanul, viszont fogalma sincs, merre induljon tovább. Retteg, attól, hogy rosszul dönt, pedig tanárai, szülei mindenben támogatják...

       A Vekker Műhely „Mi a pálya?”- c. előadásának az volt a célja, hogy érdembeli gondolkodásra hívja a diákokat, hogy kezdő löketet adjanak a pályaválasztás előtt álló tanulóknak, hogy a  fiatalok merjenek a jövőjükkel tudatosan és a realitás talaján állva foglalkozni.  

A két órás interaktív előadás célba talált tanulóinknál. Reméljük, segítségükre volt ez az előadás, s talán így már sokkal bátrabban, átgondoltan, magabiztosabban indulnak neki a pályaválasztásnak.

Kósa Lilla és Majoránek Dóra 8. évfolyamos tanulóink így számoltak be a foglalkozásról:

Lilla: Nekem legjobban a játékok tetszettek,volt pl.székfoglaló. Akadt a játékok között jónéhány, amit nem is ismertem, ami nagyon jó. Sokat nevettünk, jól éreztük magunkat. Az előadás is nagyon jó volt, segített egy kicsit az elkerülhetetlen kérdés megválaszolásában. Sok olyan kérdést tettek fel, amire én nem is gondoltam, hogy fontos lehet az iskolaválasztásánál. Bár még nem tudom eldönteni,hogy mi lesz az alapiskola befejezése után, azért az előadás elgondolkodtatott.Tudom, hogy a döntés egyre közeledik, bízom benne, hogy mindent figyelembe véve jó döntést fogok hozni.

Dóra: Nekem az egész foglalkozás tetszett. Először eléggé meglepődtem, hogy mi is lesz. Meglepetés volt számunkra. Játszottunk különféle játékokat, hogy jobban megismerjenek minket. Nekem talán az egészben ez tetszett a legjobban. Eljátszottak nekünk pár történetet is a pályaválasztással kapcsolatban, és ami kifejezetten magával ragadott az az, hogy szinte rávezettek a megoldásra. Valamint arra, hogy milyen szempontból nézzük a dolgokat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, én nagyon jól éreztem magam.

 

SOK SIKERT a nagy döntéshez!

                                                                           V.A.

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor