Hallássérült vagyok, befogadtok-e?

2019.03.16 22:09

        A Vekker Műhely azzal a céllal alakult hat évvel ezelőtt, hogy a hazai magyar iskolákban meghonosítsa a színházi nevelés műfaját. Azóta járja az iskolákat különböző korosztályok számára készült interaktív előadásaikkal. Mi is nagyon szeretjük és méltányoljuk ezt a fajta kezdeményezést. Immár harmadik alkalommal üdvözöltük őket iskolánkban, mivel előadásaik nagyon profin kivitelezettek,  hihetetlen  élményszerű, hasznos és érdekfeszítőek. A „Hallássérült vagyok, befogadtok-e?”-c. foglalkozásukkal most, a 12–13 éves diákjainkat tudták teljesen a bűvkörükbe vonni.

 

Kironský Lili, 7. osztályos tanulónk így foglalta össze a Műhellyel töltött közös foglalkozást:

      Március 14-én három színész-drámatanár látogatott el az iskolánkba. A hatodik és hetedik osztály tanulóinak tartottak előadást arról, hogy egy hallássérült lány hogyan illeszkedhet be a többi halló ember közé. Miben segíthetünk neki mi a beilleszkedésben, és mit tehet ő azért, hogy könnyebben befogadják a közösségbe.

        Az előadás közben a főszereplő fülhallgatót viselt, amiben nagyon hangosan szólt a zene. Így csak azt értette, amit a szánkról le tudott olvasni, így azt a hatást érte el, mintha tényleg nem hallana semmit. Az előadás alaptörténete: egy koppenhágai hatodik/hetedik osztály megérkezik a régészeti táborba, ahol Anika, az egyik régész kishúga is a csoporttal tart. A baj akkor kezdődik, amikor ketten kiszöknek éjjel a táborból, és magukkal viszik Anikát is. Ez több szempontból is rossz döntés, mert a kislány hallássérült, eltéved a sötét erdőben, ahol nem látja a többiek száját, és nem hallja, mit beszélnek.

       Mi voltunk az osztály. Nagyon érdekes volt, hogy végig be voltunk vonva az előadásba, sőt, a történet végét mi alakíthattuk az elképzeléseink szerint. Az előadás néhány gyerek problémáját vázolta fel nekünk, és ráébresztett bennünket arra, hogy mi mit tehetünk, hogyan tudjuk elfogadni ezt a másságot.

Nagyszerű 90 percet köszönünk a Vekker Műhelynek!

A képekért köszönet Nagy Anita és Fodor Anikó tanító néniknek.

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor