Európa az iskolában - a nyertes pályamunkák

2012.04.03 21:22

 

 Együtt az ideális Európáért

 

Európa a mi otthonunk. Minden itt élő embernek megvan a véleménye arról, mi a jó és mi a rossz benne. Természetesen, mindenki szeretne változtatni, javítani rajta.

Szerintem egy ideális Európának az összetartás és a kölcsönös tisztelet lenne az alapja. Senki nem nézné le a másikat, mindenki odafigyelne a másikra. Ehhez először is az kellene, hogy az emberek jobban törődjenek egymással.

Gyakran előfordul, hogy lenézzük egy hátrányos helyzetű vagy sérült társunkat. Ilyenkor jusson eszünkbe az, hogy ő is ugyanolyan ember, mint mi. Ugyanúgy fájnak neki a goromba szavak, lenéző pillantások, mint nekünk. Ha belegondolunk a helyzetébe, sokkal könnyebb lesz odamennünk hozzá, és azt mondanunk:

-          Gyere, segítek!

Biztosan neki is nagyon jól esne a figyelem, a segítség, és mi is gazdagabbak lennénk egy baráttal. Gyakran a legapróbb gesztus is csodákra képes: ha köszönünk, vagy ha előreengedjük a másikat. Ezek a dolgok ugyan hozzátartoznak az illemhez, olykor mégis kiválthatnak egy hálás mosolyt, egy baráti kézszorítást.

Az egyes európai országok között is erősíteni kellene az összetartást. Ugyanúgy, mint az embereknél, szerintem itt is a tisztelet, a segítőkészség lenne a legfontosabb. Az, hogy az egyik állam támogassa a másikat, segítsen neki.

A tagállamok közül jelenleg Görögország került gazdaságilag nehéz helyzetbe, és a többi európai államtól vár segítséget. Szerintem minden tagországnak, ezzel együtt Szlovákiának is támogatnia kellene, de csak olyan mértékben, amennyiben ez nem megy az ország rovására.

„Vajon nekünk segítenének, ha Szlovákia kerülne hasonló helyzetbe?” – teszik fel a kérdést sokan. Bízzunk benne, hogy ha adunk, azt vissza is kapjuk, így a bizalomért cserébe az erősebb országok segítenének nekünk. De vajon mit válaszolnánk erre 20 év múlva? Milyen lenne akkor az Európai Unió?

Remélem, 30 éves koromban még létezni fog az Európai Unió. Szerintem fontos lenne, hiszen az Unió a gazdaságot és valamilyen szinten a kultúrát is összeköti a tagországok között. Szeretném, ha megmaradna a közös európai valuta, az euró, mert ezt az euró zóna többi államában is használni lehet. Így sokkal egyszerűbb az utazgatás, hiszen nem kell aggódnunk a különböző pénznemek és átváltások miatt. Gondolom, előnyös a kereskedők és munkavállalók számára is.

Bár sok még a gond, remélem, húsz év múlva közös erővel, egymás támogatásával megoldódnak az egyes országok problémái. Ha a többi, Európa területén fekvő állam is belépne az Unióba, teljessé válna a „mi nagy családunk”.

Az iskolákban bevezetném, hogy ne csak idegen nyelveket, hanem idegen kultúrákról is tanuljanak a diákok, ezáltal jobban megismernék a kontinensen fekvő országokat. Több ismertető programot rendeznék az iskolák számára. Csereprogramokat szerveznék, amelyben a diákokat néhány hétre más országokba küldenék tanulni. Szerintem így jobban megismerhetnék a többi ország, tájegység hagyományait, szokásait, vallását, a teljes kultúráját.  Szeretném, ha majd az én gyermekeim egy összetartó világban nőnének fel.

Remélem, ezek a dolgok egyszer megvalósulnak, és akkor elmondhatjuk, hogy egy ideális Európában élünk, ahol az emberek szeretik, tisztelik és megértik egymást.

                                                                                                              Csibrányi Krisztina  

 

 A  jövőm Európában

 

            Minden embernek kell, hogy legyenek céljai, tervei, elhatározásai.

    Én Takács László vagyok, a Nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskola kilencedik osztályos tanulója. Az iskolánk nemrégiben, 2011. november 18-án vette fel ezt a nevet. Móra Ferenc magyar író, muzeológus, újságíró volt. Az iskolánk nem véletlenül választotta névadónak, hiszen szeretnénk rá hasonlítani. Ő is egy kis faluban született, nagyon szorgalmas volt, így érte el céljait. Mint muzeológusnak, egyik feladata az volt, hogy megőrizze a múlt eredményeit. Úgy gondolom, az Európai Unió feladata is hasonló, többek között a múlt kulturális emlékeinek megőrzése, és egy sikeres jövő építése lakosai tehetségének és szorgalmának felhasználásával.

Mint említettem, végzős diák vagyok, és ez az utolsó év a legnehezebb, legmegterhelőbb számunkra. Vár ránk a kilencedikesek felmérése. Már nagyon készülünk rá, ezért a hetente kétszer is a nyolcadik órákon ismételjük a fő tantárgyakból az elmúlt öt év tananyagát. Természetes, hogy izgulunk ez előtt a teszt előtt, hiszen ez befolyásolhatja az iskolaválasztásunkat is. Nekem is nagyon sokat kell tanulnom, hogy jó jegyeket szerezzek, mert a dunaszerdahelyi Magángimnáziumba készülök. Ott szeretném kamatoztatni az alapiskolában szerzett tudásomat.

A tanulás mellett azért jut idő a sportolásra is, hisz „épp testben épp lélek”- tartották már az ókori Európában is. A foci mellett az erős oldalam a logikai játékok. Már nyolc éve sakkozom, és ez idő alatt kitűnő eredményeket értem el ebben a sportban. Ezt nagyban köszönhetem a sakk-klubomnak és az edzőmnek, Ráchela Jozefnek. Sokszor mondják, hogy a sakk több mint egy sport. Mondhatjuk azt is, hogy ez a királyi játék művészet. A sakknak köszönhetően az Európai Unió több tagállamába eljutottam már. Például: Olaszországba, Horvátországba, Lengyelországba. Ezekben az országokban nemzetközi versenyeken vettem részt, és kétszer Európa Bajnokságon is voltam. Itt különböző nemzetiségű játékosokkal játszhattam. Volt olasz, német, lengyel, osztrák és még sok más nemzetiségű ellenfelem. Sokszor tapasztaltam, hogy ezeken a helyeken és versenyeken nagyon jó volna egy közös európai nyelv, hogy gond nélkül tudjanak egymással kommunikálni az Európa különböző államaiból érkező játékosok.

Még nem tudom biztosan, mi szeretnék lenni, de azt tudom, hogy a sakk biztos az életem fontos része marad a jövőben is. Én egy olyan Európában szeretnék felnőttként élni, ahol tiszta, friss levegő és egészséges környezet lenne. Az emberek a mostaninál jobban, tudatosabban vigyáznának a természetre. Nem irtanák ki az erdőket, nem szennyeznék a levegőt, a vizet és a termőtalajt sem.

Az emberek és az államok közti valódi összetartás is fontos volna. Egymást segítené mindenki és nem ellenségeskednének. Az Európai Unió biztosítaná a szociális védettséget, hogy ne legyenek nagyon szegény emberek, hajléktalanok, és ne legyen olyan nagy a munkanélküliség. A jövő nemzedékére vár még az egészségügy fejlesztése, javítása is.

Feladat van még elég, sorolhatnám… De célok nélkül élni sem érdemes!

                                                                                                             Takács László 

 

Meine, deine und unsere Zukunft

Das Leben der Menschen ist durch Gegenwart, Vergangenheit und Zukunft bestimmt. Für jeden Menschen ist die Gegenwart wichtig, aber die Zukunft noch mehr wichtiger.

Einem alten Mann ist seine Zukunft wichtig, weil er noch alles ausprobieren möchte, auf ihn vielleicht noch viele Überrauschungen warten, bis das Ende seines Lebens kommen wird. Einem jungen Mann oder jungen Eltern ist die Zukunft ebenso sehr wichtig, die kann für sie noch neue Wege im Leben oder in der Arbeit öffnen. Für Teenager, Studenten, Schüler bedeutet die Zukunft auch sehr viel. Manchmal nur die Unterhaltung und eine neue Liebe. Aber auch diese jungen Leute wissen schon, dass die Zukunft nicht nur aus diesen Sachen besteht. Die Weiterbildung, das Studieren gehört auch zur Zukunft. Es ist egal, ob es sich um eine Mittelschule, Hochschule oder Universität handelt. Egal, um welche Institution es geht, ohne Studium klappt es heute im Leben nicht.

Ich besuche jetzt die neunte Klasse, vor mir steht die Entscheidung, die Wahl: wohin und wie weiter? Was möchte ich studieren? Ich soll mir so einen Beruf wählen, der mir gefällt, mich interessiert und der mir in der Zukunft von Nutzen sein wird. Zum Glück lebe ich in einer Union, in der ich auch im Ausland studieren kann. Die Europäische Union garantiert jedem die entsprechende Ausbildung. In Europa findet man Möglichkeiten, verschiedene Fremdsprachen zu lernen und erwerben, dabei hat man Möglichkeit in erwerbenem Beruf Job zu finden. Europa ist sehr vielfarbig. Für den europäischen Menschen ist es perfekter Ort. Es gibt zahllose Kulturen und Sehenswürdigkeiten, die auch für unsere Selbstbildung notwendig sein können. Wir alle erfinden eigenen Platz, in unserem Job und in der eigenen Interesse. Ein fünfzehnjähriger Teenager kann noch nicht richtig einschätzen, wie wichtig für ihn die Zukunft ist, was alles er im Laufe seines Lebens noch erreichen muss.

Wir können natürlich unser Leben beeinflussen und verändern, aber was „im Buch steht“ wissen wir leider nicht. Nur der Liebe Gott weiß es, warum wir gerade hier und warum jetzt geschaffen wurden. Er weiß es, was für Ziele wir erreichen werden, welche Träume, Wünsche, Sehnsüchte erfüllt werden können.

                                                                                                                      Schvikker Alexandra

Ami magyarul röviden ennyit jelent:

Az én, te és a mi jövőnk

         Az emberek életét a múlt, a jelen és a jövő alapozza meg. Mindenkinek fontos a jelen, de még fontosabb a jövő. Egy idős embernek azért fontos, mert ő újabb és újabb meglepetéseket vár és minél több mindent akar kipróbálni, csinálni addig, amíg nem jön el az élete vége. Egy fiatal embernek, vagy akár a szülőknek azért fontos, mert a jövőjük újabb utakat nyithat meg előttük, ami akár a családdal, akár a munkával kapcsolatos is lehet. A kamaszoknak és tiniknek is jelent valamit. Néha főként a szórakozást, szerelmet. De ezek a fiatalok is tudják, hogy a jövő nem csak ebből áll. A tanulás is a jövőhöz tartozik. Lehet az középiskola, gimnázium, főiskola, egyetem. Mindegy, hogy melyik, de tanulás nélkül semmire sem mennénk az életben. Én most kilencedikes vagyok és előttem áll a döntés, választás, hogy merre menjek tovább, mit tanuljak. Olyat kell választanom, ami tetszik, érdekel és ami a jövőben a hasznomra válhat. Szerencsére olyan únióban élek , hogy van lehetőségem akár külföldön is tanulni. Az Európai Únió biztosítja mindenki számára a megfelelő oktatást. Egy tizenöt éves tini még a legkevésbé sem képes felmérni, mennyire fontos a jövője. Hogy mennyi mindent kell még elérnie az élete során. A jövőm az életem. Van aki másként alakította volna, mint ahogyan most van. Az életünket tudjuk befolyásolni, változtatni, de nem tudhatjuk mi van megírva a „nagykönyvben“. Isten tudja, hogy miért ide és miért most teremtettünk. Tudja, hogy milyen célokat, álmokat, vágyakat fogunk tudni teljesíteni.

 

 

 

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor