Csillagokból vagyunk – tanulmányi kirándulás

2022.06.15 18:03

     2022. májusában a 3. és 4. osztályos tanulóink tanulmányi ktiránduláson vettek részt: ellátogattak az ógyallai csillagvizsgálóba.

    Csapatunk először a csillagvizsgáló múzeumában foglalt helyet, ahol megtudtuk, hogy az intézetben tudományos munkával, megfigyelésekkel és oktatással is foglalkoznak. Itt csodálhattuk meg a régi távcsöveket is.

    Ezt követően a planetárium égboltján nézhettük meg a Naprendszert, csillagokat, csillagképeket. Az összekötött, megrajzolt csillagképek nagyon látványosak voltak, most már könnyebben el tudjuk  képzelni a Kis Medve, Nagy Medve, Sárkány, Zsiráf, Kassziopeia, Perszeusz... csillagképeket. Ezt követően egy mesét nézhettünk meg, melyből megtudhattuk, hogy mi is csillagokból vagyunk. A történet lényege az volt, hogy a tudósok felfedezték, hogy a testünket alkotó atomok kimutathatóak az évmilliókkal ezelőtt keletkezett csillagokban, vagyis  végső soron mindannyian csillagokból vagyunk.   

Nagy bánatunkra az obszervatórium nagy távcsövébe nem kukkanthattunk be, technikai okok miatt az épület le volt zárva. Kárpótlásul egy kisebb épületben a Napot figyelő távcsőről, ill. a Napról tudhattunk meg néhány információt.

Hazafele pedig az ekecsi cukrászdában koronáztuk meg a napot – mindenki sütizett vagy fagyizott egy jót.

    Tartalmas tanulmányi út volt, élveztük minden percét! Aki teheti, látogasson el a csillagvizsgálóba, megéri!

                                                                                                             Nagy Enikő, tn.

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor