Az első osztály tanulmányi kirándulása az Argosun kertjében

2019.10.16 21:37

„Alma, alma ring a fán, szellő cirógatja...“

            Szinte már hagyomány, hogy október beköszöntével  az  elsős kis csemetéimmel húzzuk a nyúlcipőt,  és gyalogszerrel elindulunk betonúton, földúton,  tarlón,  szántón, erdei ösvényen végighaladva, hogy látogatást tegyünk a nyékvárkonyi Agrosun zöldség-  és gyümölcsöskertbe.

            A túra nem kis erőpróba,  de mi az izgalomtól felfokozva ezzel mit sem törődünk. Útközben megpihenünk,  eszünk-iszunk, beszélgetünk, kacarászunk, mesélünk, énekelünk, mondókázunk, s közben megcsodáljuk a színes őszi tájat, megfigyeljük az állatok vonulását, a dió, a berkenye, a csipkebogyó, a vadbodza  és galagonya napérlelte terméseit.

            És, hopp! Egyszercsak a kert bejáratánál találjuk magunkat.  A kedves, szívélyes, mosolygós fogadtatás soha nem marad el. Zsanett és Tünde néni már nagyon vártak bennünket, hogy  a kíváncsiságtól felfűtött gyermekarcoknak eleget tegyenek.   Tünde nénivel újabb sétára indulunk, egyenesen az almáskertbe, ahol  ahogy a versike is mondja: „Már messziről mosolyog,  rám nevet a fáról, mintha csak azt suttogná, szedjem le az ágról“. És az első mosolygós, piros, roppanós almák máris mókusfogak áldozatává válnak, folyik a leve az arcon, kezeken, karokon, és közben az ízletesség mámorától elbódulva az elégedettség érzéséig eljutva megtörténik a varázslat, és hangzik a felkiáltás: - Tanító néni, ez nagyon finom!  Ezen boldogabb pillanatok egyike, amikor a gyerekek saját maguk próbálkoznak az alma fáról való leszakításával, a paprika letörésével, a sárgarépa földből való kihúzásával, a dió kővel való megtörésével, a megrakott táskák, kosarak cipelésével.

            A zöldség- és gyümölcsszüret után, már az úton hazafele Őszkisasszony felfrissülés képpen esőcseppeket is hullatott az égből, mintha áldásként, ajándékként kaptuk volna az égiektől.

            Így teljességével elmondhatjuk, hogy egy igazi őszi időjárásnak megfelelő túrában volt részünk,  amely bízom benne, hogy feledhetetlen napként íródik be  kis tanítványaim szívébe, lelkébe egyaránt. 

                                                              Laura tanító néni

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor