Tetejetlen fa - anyanyelvi hét 3. nap - eredményhirdetés

2012.04.15 22:00

 

Tetejetlen fa

a 3. nap feladatai:

 

I. Keresd a párod!

Ez egy társkereső játék. Minden osztály kapott 20 nevet. Mindenkinek volt egy párja valahol 5.-től 9.-ig. A tanulók feladata csak annyi volt, hogy a 10 és 20 perces szünetben útra keltek, és keresték a párjukat. Annyit elárulunk, hogy az irodalomórákon megismert szereplők, írók, költők vagy fogalmak szerepeltek a kis kártyákon. (A párjuk nem biztos, hogy mindig szereti őket, lehet az ellenségük is vagy egy hozzájuk kapcsolódó tárgy is.) A párok akkor kaptak pontot, ha együtt jelentek meg az ellenőrző ponton, és azt is meg tudták mondani, melyik műben szerepeltek vagy melyik irodalmi korszakba tartoznak.

            A játékot izgalmasabbá tette, hogy a nagyszünetben az 5. osztály erősítést kapott:  meghívásunkra ellátogattak hozzánk az egyházkarcsai 5. osztályosok, és ők is bekapcsolódtak a párkeresésbe. A virágokat aszerint osztottuk, hogy a 20 névből mennyinek sikerült párt találni.

Az eredmény:

5. o. -   4  virág

                        6. o. -   5  virág

                        7. A -    3  virág

                        7. B -    6  virág

                        8. o. -   6  virág

                        9. o. -   6  virág

 

II. Vajh ki ő, és merre van hazája?

Szerdán minden osztály húzott egy Móra Ferenc elbeszélést, melyből péntek reggelig kellett leadniuk az elkészült jellemzéseket. Lehetett egy vagy több szereplő vagy akár az elbeszélésben szereplő tárgyak rövid jellemzése is. Természetesen Tilos volt megnevezni, hogy miről vagy kiről írtak, azt az értékelés során a többieknek kellett kitalálni. Minden osztály annyi virágot kapott, ahány értékelhető jellemzést leadott.

Az eredmény:

5. o. -   3  virág

                        6. o. -   2  virág

                        7. A -    4  virág

                        7. B -   1  virág

                        8. o. -   1  virág

                        9. o. -   4  virág

III. ÉRTÉKELÉS

 

A pénteki nap az értékeléssel zárult. A nagyszünet után az egész felső tagozat izgatottan várakozott az iskola folyosóján vendégeinkkel együtt. A virágba borult tetejetlen fa jelezte a hét sikerét és tanulóink szorgalmát.

Először a 9. osztály két tanulója: Zlatarits Anett és Schvikker Alexandra mutattak be egy névadónkról, Móra Ferencről készült prezentációt. Ezt követte a legjobb jellemzések felolvasása, és megfejtése. Hogy fokozzuk a feszültséget, először a külön oklevelek átnyújtására került sor. Méhes Csenge a legtöbb vers előadásáért, Csibrányi Krisztina a legjobb helyesírónak járó oklevelet vehette át.

Ezután már nem maradt más hátra, mint az eredmény ismertetése. Mivel minden osztály nagyon igyekezett, a „virágok mennyisége” között csupán apró különbségek voltak.

Íme az eredmény:                

1. hely: 9. osztály

Megosztott 2. hely: 7. B és 6. osztály

Megosztott 3. hely: 7. A és 8. osztály

 

Az ötödikesek csupán 2 virággal maradtak el, de ők is kaptak oklevelet a szorgalmukért és ügyességükért.

A kilencedik osztály már harmadik alkalommal nyerte meg a versenyt, így még egy ideig őrizhetik a vándorkupát (amitől nem is akartak megválni J).

Gratulálunk, és kívánjuk Nekik, hogy a középiskolákban is ilyen szívvel-lélekkel végezzék a feladataikat, ahogy nálunk tették!

 

A III. Tetejetlen fa – anyanyelvi hét ezzel befejeződött. Folytatás a jövő évben!

 

Hadd búcsúzzam egy Móra Ferenc idézettel: „Én nagyon szeretem azt a nyelvet, amin élek, s amin apám beszélt, és én beszélek az unokámmal.”

                                                                  Fodor Anikó tanító néni, főszervező

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor