X. Tetejetlen fa - anyanyelvi hét

2019.04.14 19:39

X. Tetejetlen fa

  2019. 4. 11-16.

    Iskolánk számára már hagyománnyá vált, hogy minden áprilisban megrendezzük az anyanyelv hetét. Az ünnepélyes megnyitóra csütörtökön került sor az iskola folyosóján, ahol együtt ünnepelhettük nemcsak magyar költőinket, hanem azt is, hogy immár 10. alkalommal bontja ki szirmait anyanyelvünk „Tetejetlen fája”, bizonyítva, hogy ha törődünk vele, vigyázunk rá, mindig virágozni fog.

    Az első napon ügyes vers- és prózamondóink szórakoztatták a tanulókat, azok, akik a járási szavalóversenyen képviselték iskolánkat.

    Mivel április 16-ig a felső tagozat minden nap a magyar nyelvhez és irodalomhoz kapcsolódó játékos feladatokkal, versenyekkel foglalkozik majd, az első napra is jutott feladat, a versvadászat. Ismert versek verssorait rejtettük el az épület különböző pontjain, ezeket kellett az osztályoknak a szünetekben megtalálni, lefényképezni, összeállítani a helyes sorrendet, és felismerni a műveket szerzőjükkel együtt. A magyar órákon pedig mindenki előadhatta kedvenc versét.

     A 2018/19-es tanévben az 1848/49-es szabadságharc 170. évfordulójára emlékezünk. Ebből az alkalomból pénteken (április 12-én) regionális vetélkedőt szervezünk környező baráti iskoláink: Bős és Csilizradvány bevonásával. Természetesen az osztályok aznap sem maradnak feladat nélkül, hiszen reggel be kell mutatniuk makettjeiket (téma a szabadságharc), melyeket a vendég diákok értékelnek majd. A szünetekben pedig egy kis anyanyelvi fejtörő vár rájuk. Kapnak egy titkos feladatot is, melyet a szorgalmas önkéntesek a hétvégén oldhatnak meg sok-sok plusz pontért az osztályuknak.

Hétfőn irodalmi napot tartunk, kedvenc játékunkkal a párkeresővel és egy humoros, kreatív fogalmazási feladattal színesítve.

Kedden újra összegyűlünk a folyosón, hogy megtudjuk, idén melyik osztályhoz kerül a vándorkupa, kik voltak a legügyesebbek a versenyben.

Hajrá felsősök, játszatok velünk, és ahogy az egyik feladatot elneveztem:             „A fejed törd, ne a magyart!”

                                                          Fodor Anikó tanító néni, az anyanyelvi hét szervezője

 

AZ OSZTÁLYOK FELADATAI:

1. nap - 2019. 4. 11.

I. feladat: Versvadászat – keressétek meg az iskola épületében elrejtett 16 verssort, fényképezzétek le, és rakjátok össze egy-egy vers versszakaivá. Nevezzétek meg a szerzőt és a címet is! A 6. óra végéig adjátok le Anikó tanító néninek  

II. feladat: Kedvenc versem – az összes felsős osztály tanulói mondják el a magyarórákon a kedvenc versüket, 1 tanuló 1 vers.

2. nap - 2019. 4. 12.

I. feladat: Makett az 1848/49-es szabadságharc eseményeiből

Határidő: péntek reggel 8: 00, a tornaterembe kell levinni!

II. feladat: A fejed törd, ne a magyart!  Minden osztály kap egy anyanyelvi fejtörő feladatlapot, amelyet 6. óra végéig adjátok le Anikó tanító néninek! 

Regionális verseny - tornaterem

A bősi, csilizradványi és a nyékvárkonyi csapatok versenye

Pluszpontos feladat!

A hétvégén gyűjtsetek minél több olyan szólást, közmondást, amelyekben szerepel a húsvét, tavasz, tojás, bárány, nyúl, tyúk kifejezés. Hétfő reggel adjátok le Anikó tanító néninek! A papírra írjátok rá a nevet, osztályt!

3. nap - 2019. 4. 15.

I. feladat: Irodalom, birodalom – egy-egy játékos irodalmi feladatlapot kap minden osztály. Töltsétek ki, és a 6. óra végéig adjátok le Anikó tanító néninek! 

II. feladat: Irodalmi párkereső – sokak kedvenc játéka a hét során a nagyszünetben és a 4. óra utáni tízpercesben zajlik majd. Találjátok meg a falon elhelyezett lista alapján, hogy melyik irodalmi hős a párotok, keressétek meg a tömegben, és menjetek közösen az ellenőrző ponthoz!

III. feladat: Írjatok eszperente nyelven egy rövid bemutatót, hogy miről? A feladatlap hátoldalán megtaláljátok a pontos feladatot. Kedden a kiértékelés előtt felolvassuk az írásaitokat.

4. nap - 2019. 4. 16.

Kiértékelés – a nagyszünet után újra összegyűlünk a folyosón, és kiderül, melyik osztály volt idén a legügyesebb és legszorgalmasabb. A jutalom sem marad el, de az még egyelőre maradjon titok!

Jó versenyzést és jó szórakozást kívánok minden résztvevőnek!

 

                                                                                          Fodor Anikó tanító néni

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor