Emlékverseny az 1848/49-es szabadságharc tiszteletére

2019.04.14 21:21

      A 2018/19-es tanévben a magyar szabadságharc és forradalom 170. évfordulójára emlékezünk. Ez a minden magyar számára fontos esemény adta az ötletet, hogy 10. anyanyelvi hetünk keretében egy vetélkedőre hívjuk baráti iskoláinkat, melynek alapjául a szabadságharchoz kötődő irodalmi, népköltészeti alkotások és a történelmi tények szolgáltak. A Bősi Amade László Alapiskola és a csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola is elfogadta meghívásunkat. A háromfős csapatok Petőfi Sándor 4 forradalmi versét: Egy gondolat bánt engemet, Nemzeti dal, Föltámadott a tenger, Európa csendes, újra csendes valamint 5 dalt: Kossuth Lajos azt üzente, Nemzetőr dal, Klapka-induló, Kossuth Lajos táborában, Gábor Áron rézágyúja tanulták meg. Elolvasták továbbá Krúdy Gyula: 1848, Nagy idők nagy hősei kötetéből a Komáromi fiú című elbeszélést is. Betéve kellett tudniuk 1848. március 15-ének eseményeit, valamint felismerni a kor nagy politikusait, hadvezéreit, költőit, íróit, zeneszerzőit. A versenyfeladatokat a komáromi Mgr. Németh Éva állította össze. A javításban segítségére voltak Mgr. Tóth Mónika, az idei Katedra Irodalomverseny szervezője a vásárúti alapiskolából és Mgr. Bindics Barnabás az Egészségügyi Szakközépiskolából. A változatos feladatok bizony alaposan megdolgoztatták a csapatokat, akik puzzleztak, nyírtak, ragasztottak, énekeltek és sokat törték a fejüket. A szorgalmas munka eredménye is megszületett, nagyon szoros volt a verseny, ami azt jelenti, minden csapat szívét-lelkét beleadta a munkába.

Az eredmény:

1. hely: Bem apó gyermekei          104 pont - Bősi Amade László Alapiskola

2. hely: Kossuth katonái                99 pont- nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskola

(Kironský Lili, Dusa Zsófi, Kalina Krisztina)

3. hely: A Pilvax kávéház ifjai      94 pont - csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola

4. megosztott hely: Klapka várvédői 90,5 pont- nyékvárkonyi Móra Ferenc AI

(Vadkerti Villő, Mohácsi Patrícia, Majoránek Dóra)

                         Petőfi követői      90,5 pont - Bősi Amade László Alapiskola

5. hely: Landerer nyomdászai        89,5 pont - - nyékvárkonyi Móra Ferenc AI

                                               (Kósa Amina, Nagy Boglárka, Méhes Anna)

6. hely: Nemzeti Múzeum őrei        88 pont - nyékvárkonyi Móra Ferenc AI

                                               (Fekete Csongor, Rudolf Rajmund, Végh Csongor)

7. hely: A 12 pont szerzői                80 pont - csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola

 

     A kiértékelés után csupa mosolygó arc távozott iskolánk tornaterméből, jelezve a jól elvégzett munka örömét és az egészséges verseny feletti elégedettséget. Tanárok és diákok számára is hasznosan telt a nap, hiszen az így megszerzett plusz tudás tanítványaink gyarapodásául szolgál, egyben erősíti bennük nemzeti identitástudatukat.

     Végezetül köszönjük iskolánk támogatóinak, hogy méltó formában rendezhettük meg ezt a versenyt. Támogatóink: SZMPSZ TV Dunaszerdahely, Nyékvárkony község önkormányzata, PEČIATKOVO – Németh Zsolt.

Valamint nagy köszönet jár a versenyzők anyukáinak a finom sütikért!

                                                                             Fodor Anikó, a verseny szervezője

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor