Véget ért a 6. anyanyelvi hét

2015.05.02 14:21

Itt a vége, fuss el véle…

 

…Így is búcsúzhattunk volna egymástól április 30-án, 6. anyanyelvi hetünk zárónapján.

Szokásunkhoz híven a nagyszünet után a felső tagozat elfoglalta helyét az iskola folyosóján. Igazgató nénink beszédében kedves, tanulságos szavaival hangsúlyozta, miért is tartjuk meg évek óta iskolánkon az anyanyelv hetét. A megnyitó után, hogy fokozzuk a feszültséget, az egyes napok részfeladatainak kiértékelésére került sor.

            Hétfői napunk az „Irodalom – birodalom” nevet kapta. Az osztályoknak irodalmi kvízkérdésekre kellett válaszolniuk, emellett aznapra esett a szabadon választott Jókai mű makettjeinek leleplezése is. Hat ügyes, ötletes alkotás született, melyeket a kedden nálunk versenyző vendég diákok és alsó tagozatosaink is értékeltek. Ennek eredményeképpen a 6. B osztály szerezte meg a legjobb makettkészítő címet.

Az értékelésen elolvastuk azokat a meséket is, melyeket az osztálytársaknak közösen kellett elkészíteniük 10 megadott, de össze nem illő kifejezés felhasználásával. A közben-közben felhangzó kuncogás is jelezte, jól sikerültek a kis mesék.

Keddi napunkon a felsősök nyelvtani kérdéseken törték a fejüket, nagyon jó eredménnyel. A szünetekben bőszen zajlott az állatos közmondások, szólások keresése. Ennek eredménye: 9.o. – 213 db., 5.o.- 190 db., 7.o. – 173 db., 8.o.-168 db.,  6.B – 123 db., 6. A – 80 db. különböző „állati” közmondás és szólás.

            Ugyanezen a napon az iskola tornatermében zajlott a regionális Jókai emlékversenyünk, melynek apropója Jókai Mór születésének 190. évfordulója volt. Baráti iskoláink: Egyházkarcsa, Bős, Csilizradvány és egy új ismerős, Csallóközaranyos háromfős csapatai jöttek el felkészítőikkel, hogy összemérjék tudásukat A nagyenyedi két fűzfa és Az arany ember c. művek ismeretéből. A mieinkkel együtt hét csapat szorgoskodott a változatos, mindent átfogó, érdekes kérdések megoldásán. A zsűri: Német Éva tanító néni - a kérdések összeállítója – Komáromból és Petres Csizmadia Gabriella, a Nyitrai Konstantin Filozófiai Egyetemről alig győzte javítani a kitöltött feladatlapokat. Háromórás komoly munka után végre megszületett a végeredmény. Nagy örömünkre iskolánk tanulói vitték el a pálmát, bár csak egész kis pontkülönbséggel.

A győztes csapat tagjai: Gutai Viktória, Ambrus Tamara, Szabó Katalin a 7. osztályból.

2. helyezett: szintén hazai csapat: Schvikker Flóra, Soóky Adrienn, Nagy Iveta (7.o.)

3. helyezett: Csilizradvány

Még egyszer gratulálunk nekik és a többi csapatnak felkészítőikkel egyetemben a színvonalas felkészüléshez.

            Visszatérve az osztályok versenyére:

Szerdai napunk nagy sürgésforgással kezdődött, hisz irodalmi párkeresőt játszottunk nemcsak az iskola folyosóin, hanem az udvaron is. Aznap lehetett szavazni a felső tagozat legszebb füzetére, melynek tulajdonosa Majoránek Melinda lett a 6. B-ből.

Kiértékeltük még a legjobb mese- és versíró pályázatunkat, melybe az egész iskola bekapcsolódott. A versíró kategóriában egy győztest hirdettünk: Képesi Áront a 3. osztályból. A kis szerző fel is olvasta saját művét, melyet vastapssal jutalmaztak a hallgatók.

A meseírás kategóriában egy alsós és egy felsős diák vehette át a legügyesebb meseírónak szóló oklevelet és díjat: Vasmera Nikolasz a 3.-ból és Bence Vanessa a 6. B-ből. A legromantikusabb történetért járó oklevelet Rásó Roland (9.o.) vihette haza.

            A sok kisebb díj átadása után végre elérkezett, amire minden diák várt, az osztályverseny eredményének kihirdetése.

 

 

Íme a végeredmény:

1.      hely: 9. osztály 77, 5 ponttal

2.      hely: 7. osztály 71,8 ponttal

3.      megosztott hely: 8. o. és 6. B 69,3 ponttal

4.      hely: 6. A 61, 5 ponttal

5.      hely: 5. osztály 51,5 ponttal

 

Gratulálok a győzteseknek, és remélem, a többiek is jól érezték magukat a versenyek során.

 

            Remélem, anyanyelvi hetünk által egy lépéssel közelebb kerültünk a célhoz: diákjaink megérezték, ez a nyelv az Övék is. Ha gyermekként megszeretik, talán felnőttként is ápolni fogják közös kincsünket, anyanyelvünket.

 

                                                           Fodor Anikó tanító néni, a rendezvény szervezője

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.