Tompa Mihály Országos Verseny - döntő

2018.05.03 22:00

" És zeng apáink drága nyelve. 

Zeng és mi élünk! ” 

Tompa Mihály

            Valóban zengett a magyar szótól Rimaszombat város kultúrháza április 26-tól 29-ig az országos vers- és prózamondó verseny döntője idején. Zengett a magyar szó a kis- és nagydiákok, felnőttek ajkáról. Szebbnél szebb, izgalmas, megrendítő, olykor kacagtató verseket és történeteket hallhattunk diákommal, Méhes Mátéval ez alatt a négy nap alatt.  

        Mint azt már előzőleg jeleztük, Máté bejutott a döntőbe a II. vers kategóriában Rigó Béla: Ha egy béka ökörködik c. humoros verses tanmeséjével. Csütörtök reggel indultunk a nagy útra, ebéd után már a szálláshelyet is felfedeztük, majd részt vettünk a Tompa szobornál a versenyt nyitó koszorúzáson. Este Soóky László: Egy disznótor története c. monodrámáját Lajos András színművész fantasztikus előadásában élvezhettük. Péntek reggel nyolc órakor kezdődött a verseny, és mi izgatottan vártuk, Mátéra mikor kerül sor. A vers után felhangzó taps és kuncogás biztatóan hangzott, reméltük, szép eredményt hoz a produkció. Aznapra a szervezők még számos programot találtak ki nekünk: kisvonattal körbeutaztuk a város központját, és egy kedves tanító néni mesélt nekünk a város híres szülötteiről és dicső múltjáról. Délután rongybabát készítettünk, este a Szőttes táncegyüttest tapsoltuk vissza legalább négyszer.

         Szombat reggel várt ránk az egyéni értékelés, ahol sok dicséretet és jó tanácsot is kaptunk, de az eredményhirdetésig még várnunk kellett estig. Addig Écsi Gyöngyi és Kováts Marcell szórakoztatott minket, majd a kultúrház előtt együtt énekeltünk a többi résztvevővel a verséneklők rögtönzött koncertjén. Végre elérkezett a gála. A színházterem tömve volt, még a lépcsőkön is ültek, hiszen 305 versenyző és felkészítőik voltak kíváncsiak az eredményre. Sorban értékelték ki a kategóriákat, minden versenyzőt a színpadra szólítva. Visszafojtott lélegzettel vártam, hogy vajon sikerül-e legalább ezüstsávot szereznünk, és mikor az utolsó ezüst is elhangzott, Máté még mindig ott állt. Sikerült! Aranysávos lett, országos harmadik helyezett!!! A sok-sok gyakorlás, fáradság mind megtérült, meghozta eredményét.

           A gálának van egy nagyon szép hagyománya, a kategóriák győztesei még egyszer előadják versenydarabjaikat a közönség előtt. Aznap este 12 szép produkciót hallottunk, jópár valóban elvarázsolt minket. Fáradtan, de élményekkel csordultig telve értünk vissza a szállásra, és indultunk másnap haza.

          Innen a távolból is köszönjük a verseny szervezőinek ezeket a csodálatos napokat, a sok szép programot. A verseny hangulata megfogott minket, reméljük, lesz még lehetőségünk a jövőben is részt venni rajta. Dolgozni fogunk érte! Máténak pedig köszönöm a kitartását és ügyességét, hogy végig csináltuk, és én úgy érzem, nyertünk!

                                                             Mgr. Fodor Anikó, felkészítő

 

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor