Tetejetlen fa - 1. nap

2012.04.15 21:01

 

Tetejetlen fa

1. nap (2012.4.11.)

A nap feladatai:

 

I. A költészet napja – megemlékezés

2. versmaraton

Ez a nap a nyitónapja volt anyanyelvi hetünknek, mely a tetejetlen fa elnevezést kapta. Ebben az évben a felső tagozatos diákok feladata virágok gyűjtése lesz. Reméljük, az utolsó napon a tetejetlen fácska virágba borulva fog visszamosolyogni ránk a folyosó faláról.  A pénteki értékelésen már tudni fogjuk, melyik osztály hány virágot gyűjtött. Természetesen a győztes osztály jutalmat is kap. De az igazi jutalom talán ott lesz a szívükben, ha rádöbbennek, számunkra az anyanyelvünk a legszebb nyelv!

Ma ünnepeltük a Magyar Költészet Napját is. Idén 2. alkalommal versmondó maratont hirdettünk meg. A gyerekek feladata volt előadni iskolatársaiknak, tanáraiknak azokat a verseket, versrészleteket, amelyeket kiválasztottak.

Reggel 8.00-kor az igazgató néni ünnepélyesen megnyitotta az anyanyelvi hetet. Ezután községünk alpolgármestere, PaedDr. Menyhárt József PhD. indította a versmaratont két kedves verssel, melyekben tanítványaink saját szokásaikra ismerhettek.

Az osztályokban kilencediktől az ötödikig fordított sorrendben zajlott a szavalás egészen 14.15-ig.

Örömmel számoltam ki, hogy a mai napon 106-an szavaltak iskolánkon, ebből 96 tanuló és 10 felnőtt. Összesen 277 vers vagy versrészlet hangzott el a mai napon.  

5.o.  -   24 vers           szavalt: 11 gyerek + osztályfőnök

6.o.  -   94 vers           szavalt: 18 gyerek + 5 rokon gyerek +2 szülő + osztályfőnök

7. A -   96 vers           szavalt: 14 gyerek + osztályfőnök

7. B -   67 vers           szavalt: 15gyerek

8. o. -   53 vers           szavalt: 18 gyerek + 1 szülő + osztályfőnök

9. o. -   30 vers           szavalt: 14 gyerek + 1 szülő + 1 felnőtt 

A szavalás eredménye:

5. o. -   1  virág

                        6. o. -   5  virág

                        7. A -    6  virág

                        7. B -    4  virág

                        8. o. -   3 + 1  virág

                        9. o. -   2 + 1  virág

Két osztály + egy-egy „virágot” kapott, mivel ők úgy válogatták össze az előadott verseket, hogy azok nem ismétlődtek. Ezért külön dicséret jár a 8. és 9. osztálynak.

A legtöbb költeményt szavaló diák a 7. A osztályos Méhes Csenge, aki 20 verset adott elő. Ami különösen dicséretre méltó, hogy ebből 11 nem iskolai tananyag, hanem saját maga választotta őket. Ez szép teljesítmény volt! 

Külön meg szeretném említeni az egyik szülőt, Sóki Mónikát, aki a 6. osztály kedvéért fáradt be az iskolába, és egy nagyon szép meglepetést hozott nekünk. Az iskola egyik régi igazgató bácsijának, Horváth Istvánnak a kéziratos verseit hozta el, és ebből adott elő két költeményt. Köszönjük, a szép élményt! 

Még egy felnőtt szavalót emelnék ki, Szabó Csillát, aki a sajtó képviseletében jelent meg rendezvényünkön, és a hírt hallva kedvet kapott a szavaláshoz. Hadd idézzem őt magát: „Újra rájöttem, hogy mennyire szeretem a verseket, és hogy milyen jó verset olvasni…” Örültünk a szép versnek, amit előadott nekünk.

Természetesen még egyszer köszönjük a többi szülőnek, kollégának, minden felnőtt szavalónknak, aki meghallotta hívó szavunkat, és részt vett a költészet mai ünneplésében.

II. Irodalom, birodalom...

  

A gyerekek mai második feladata egy játékos irodalmi feladatsor megoldása volt. Az egész osztály dolgozhatott rajta, de csak a szünetekben! Minden osztály kapott egy lapot a kérdésekkel, ha kitöltötték, csak át kellett adniuk az ellenőrzésre.

Az eredmény:

5.o.  - 13 pont = 6 virág

6.o. -  11,5 pont = 4 virág

7. A – 6,5 pont = 2 virág

7. B – 9 pont =  3 virág

8. o. – 12 pont = 5 virág

9. o. – 12 pont = 5 virág

 

Remélem, szórakoztatónak találták a diákok a mai napot. Holnap nyelvtani feladatokkal folytatjuk.

Jó szórakozást és jó művelődést gyerekek!

 

                                                                                       A szervező, Fodor Anikó tanító néni

  

   

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor