Tanulmányi kirándulás Pozsonyba

2016.11.01 21:38

2016. október 27-én felső tagozatosaink Pozsonyban töltöttek egy napot. Kalina Krisztina, 5. évfolyamos tanuló beszámolójából megtuthatjuk, mi minden történyt a tanulmányi út során:

     " Október végén ellátogattunk a fővárosunkba. Negyed kilenckor indultunk. Legelőször az Óvárost látogattuk meg. Magyar idegenvezető segítette utunkat. Elmesélte a város történelmét, körbevezetett az utcákon. Mondott három számot, amit fontos volt megjegyeznünk. Az első szám az 1526, ekkor zajlott le a mohácsi csata. A második szám a 85-ös, mert 85 méter a pozsonyi vár alatt álló domb, ami mellett van még egy 85 méter mély kút is, amiben már a Duna vize van. A városban ebből a kútból ihatjuk a legegészségesebb vizet. Van egy híd, amin van egy kávézó és lifttel kell felmenni, annak a tartó pillérei is 85 méter magasak. A dóm tornya 85 méter. Megtudtuk azt is, hogy a torony tetején van a Szent Korona másolata, ami 150 kg és 164 centiméter magas. A harmadik szám a 19, mert Pozsonyban 19-szer koronáztak: tíz királyt, egy királynőt és nyolc királynét. Az egyetlen királynő Mária Terézia volt. A királyoknak és a királynőnek a fejére tették a koronát, míg a királynéknak a vállára. Az idegenvezető még azt is elmondta, hogy a várban ma a Szlovák Nemzeti Múzeum található. Ezen kívül még rengeteg információt tudtunk meg a régmúlt Pozsonyról.

    

    Miután megcsodáltuk az Óváros nevezetességeit, megebédeltünk az Auparkban. A következő állomásunk a Cosmos kiállítás volt. Ott kaptunk egy távirányító szerűséget, amin ha megnyomtunk egy számot, akkor a fülünkhöz tartva hallottunk érdekességeket az űrkutatással kapcsolatban. A kiállításon láttunk egy űrhajó kicsinyített mását, meg űrruhát is. Képen láttuk az első majmot, kutyát és embereket, akik az űrt meghódították. Ezen kívül még sok érdekes látnivalót csodálhattunk meg. A kiállítás megtekintése után elindultunk hazafelé. 

    Ezen a napon sok-sok információval gazdagodtunk. Nekem a fővárosunk nevezetességei tetszettek a legjobban. "

 

 

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.