Tanulmányi kirándulás az ógyallai csillagvizsgálóban

2015.11.03 18:24

      2015. október 28-án a 3., 4. és 5. osztályos tanulóink  tanulmányi kirándulás on vettek részt: ellátogattak az ógyallai csillagvizsgálóba.

      A Csillagvizsgáló és Meteorológiai, Geofizikai Intézetet  Konkoly-Thege Miklós alapította 1871-ben Közép-Európa első obszervatóriumaként. Jelenleg Szlovákia központi obszervatóriuma, tudományos munkával, megfigyelésekkel és oktatással foglalkoznak az intézetben. A régi csillagvizsgálóból csak a nagykupola eredeti, a többit életveszélyességre hivatkozva a 80-as években lebontották, így a mai látogatók csak annak újraépült mását láthatják. Ezeket a történelmi dolgokat kirándulásunk első állomásán, a régi csillagvizsgálóban kialakított múzeumban tudhattuk meg, ahol egyben a régi távcsöveket is megcsodálhattuk.

     Második állomásunk, s egyben a legérdekesebb látványosság a planetáriumban tárult elénk az égbolton: Naprendszer, csillagok, csillagképek, hullócsillagok, bolygók, holdak kialakulásáról, mozgásukról tanulhattunk meg sok mindent, ill. az égbolton való helyükről kaptunk képet.

     Harmadik állomásunk pedig a hatalmas távcsőbe való bekukkantás. Sajnos az égbolt felhős volt, így csak a szomszédos meteorológiai radar szélkakasát néztük meg.

     Nagyon tartalmas tanulmányi út volt, élveztük. Aki teheti, látogasson el a csillagvizsgálóba.

                                                                                                                                                                                                         Nagy Enikő

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor