Szép magyar beszéd - iskolai forduló

2020.01.26 21:42

   A Szép magyar beszéd verseny iskolai fordulójára 2020. január 21-én került sor. Az alapiskolák két kategóriában indíthatnak versenyzőket: az I. kategória a 4.,5. évfolyamot, míg a II. kategória a 7.-9. évfolyamot öleli fel. Mindkét kategóriában alapkövetelmény az értő, pontos olvasás, akár ismert, akár ismeretlen szövegről van szó, valamint a jó fogalmazási és előadói készség. Hiszen a tanulóknak az olvasási feladatok után rövid idő alatt egy kiválasztott témáról fogalmazást kell írniuk, és azt élőszóban, igényes módon elő is kell adniuk a korosztályuknak megfelelő szinten.

         Ebben az évben 1 tanuló indult az I. kategóriában: Menyhárt Jázmin az 5. osztályból. Felkészítője Végh Natasa tanító néni. A II. kategóriában 3 induló volt: Vadkerti Villő a 7.-ből, Kironská Lili a 8., ill. Kósa Lilla a 9. osztályból. Felkészítőjük Fodor Anikó tanító néni volt.

Az első két feladat a begyakorolt, utána pedig az idegen szöveg minél pontosabb, árnyaltabb felolvasása volt. A zsűri nagy örömére az összes versenyző szép, tiszta hangon, megfelelően artikulálva és a központozást is betartva olvasta el az 1. szöveget, és az idegen szöveg felolvasásában is csak nagyon kevés hibát ejtettek. Leginkább a 3. feladat megoldására voltunk kíváncsiak, hiszen az a legnehezebb, egyben legérdekesebb. Már az is sokat elárul a versenyzőről, hogy az öt megadott témából melyiket válassza, de az igazán fontos, hogy betartja-e a műfaji sajátosságokat, a fogalmazás hármas felosztását, és egészében értelmes, élvezetes előadást tud-e nyújtani. Be kell vallanunk, szerencsére, nagyon nehéz dolgunk volt.  Hallottunk jól átgondolt, nagyon szépen megfogalmazott történeteket, megható leírásokat, okos érveléseket. De az a jó, ha a zsűrinek nehéz a dolga, akkor igazán erős a mezőny. Sajnos egy-egy kategóriában csupán egyetlen tanuló képviselheti iskolánkat, így a pontszámok összesítése után kihirdettük a továbbjutókat.   

         Az I. kategóriában Menyhárt Jázmin, míg a II. kategóriában Kironská Lili érte el a legmagasabb pontszámot.

Gratulálunk az elsők sikeréhez, és kívánunk Nekik sok szorgalmat, kitartást 

és természetesen sok sikert a további fordulókhoz!

A többi versenyzőnek pedig köszönjük, hogy ők is ápolják anyanyelvünket,

hiszen igyekeznek igényes módon, választékosan beszélni azt,

ami szép példa lehet iskolánk valamennyi tanulója számára.

 

                                                                                    Fodor Anikó tanító néni

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.