Szép eredmények a Katedra Irodalomverseny országos döntőjén

2018.05.28 06:51

      2018. május 15-én hat nyékvárkonyi diáklány indult Dunaszerdahelyre, hogy nyolc hónapnyi felkészülés után megmutassák, mi mindenre emlékeznek az elolvasottakból és megtanultakból.

     Ahogy azt áprilisban már közöltük, iskolánkból két csapat jutott be a Katedra Irodalomverseny országos döntőjébe az ország legjobb 15-15 csapata közé. Az I. kategóriában a Gyémánt csapat: Dusa Zsófi, Kalina Krisztina és Kironský Lili a 6. osztályból, a II. kategóriában a Vagány csajok: Kósa Lilla, Nagy Boglárka és Ambrus Kitti a 7.-ből. 

Mindkét kategóriában más-más művel foglalkoztunk a levelezős fordulók és a felkészülés alatt. Az I. kategóriásokkal Berg Judit Rumini c. meseregényét olvastuk és elemeztük, a II. kategóriásokkal Rideg Sándor Indul a bakterház című ifjúsági regénye mellett ráadásnak Békés Pál, Dragomán György, Tóth Krisztina, Vámos Miklós egy-egy novelláját is alaposan áttanulmányoztuk. A döntőben ugyanúgy, mint a levelezős verseny során, a feladatokat Petres Csizmadia Gabriella, a Katedra folyóirat szerkesztője állította össze. Bizony, idén is agyafúrt, odafigyelést, tudást és kreativitást igénylő kérdésekkel kellett megküzdeniük a lányoknak. A keresztrejtvénybe, dominókirakásba, titkosírásba ágyazott feladatok a megtanultakon kívül főleg a szövegértésre fókuszáltak. Az egész délelőttöt igénybe vevő fejtörés után megszületett az eredmény. 

      Míg az I. kategóriában Zsófi, Lili és Krisztina csapata országos 7. lett, addig Lilla, Bogi és Kitti  a II. kategóriában az országos 4. helyezést szerezte meg!

        A verseny utáni sütizés alatt immár felszabadulva tárgyaltuk meg a kérdéseket, és fontolgattuk, jövőre vajon mit fogunk olvasni. Felkészítőként köszönöm a lányoknak a kitartásukat, szorgalmukat, a sok-sok délutánt, amit az iskolában töltöttünk, míg a többiek már hazamentek… A szép eredményeken kívül, úgy érzem, sok mással is gazdagabbak lettek, elsősorban az értékes olvasmányélménnyel, valamint a közös munka és siker örömével. Remélem, olvasó kedvük megmarad a nyári szünidőben is, és jövőre vidáman állunk elébe az újabb kihívásoknak!

                                                           Mgr. Fodor Anikó, felkészítő

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor