Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám...

2014.05.05 20:15

„Nálad kedvesebb táj

           e világon nincsen,

       édes szülőföldem,

te legdrágább kincsem!”

 

         Másodikos kisdiákjaink az olvasásórán a szülőföldről, szülőfaluról olvastak, tanultak, beszélgettek.  Ezek a pici, de nagyon kedves „fogalmazás-próbálkozások” az ő gondolataikat idézik szülőfalujukról. Fogadjátok sok szeretettel!

 

Képesi Áron:

    Az én szülőfalumat Nyékvárkonynak  hívják. A falunak kb. 2500 lakosa van. Várkonyt és Nyéket egy kanális választja el. Az iskola Nyékben található. Itt van még a posta, a játszótér, az orvosi rendelő, étterem, temető is. Várkonyban van a kultúrház, a templom, óvoda, bölcsőde, üzletek, kastély, orvosi rendelő, patika, focipálya, benzinkút, cukrászda.

    Azért szeretek itt lakni, mert közel vannak a barátaim.

Nagy Oliver:

    Az én szülőfalum Egyházkarcsa. Kicsi falu, ami csupán néhány utcából áll. Található nálunk egy szaküzlet, egy asztalos műhely és egy gyönyörű templom. Csendes falu, kevés lakossal és sajnos kevés gyerekkel is. A temető mellett apukámékkal létrehoztunk egy focipályát. Nemsokára egy kedves kis játszótér is épül majd nekünk, gyerekeknek.

Zsoldos Szabolcs:

    Falun élek. Ennek a falunak Nyékvárkony a neve. Az én falum nagyon szép, és tiszta. Jó emberek lakják. A faluban található egy szépen felújított kastély, ami hotelként üzemel, egy ősrégi templom, aminek Szent Jakab templom a neve. A falunak szép iskolája is van, meg új játszótere. Én nagyon szeretem a falumat, szeretek itt élni.

Végh Csongor:

      Nyékvárkonyban élek az apukámmal, anyukámmal és a bátyámmal. Csendes a mi utcánk, nem sok ház van még mifelénk. Közel vannak a határi földek, ezért sok vadnyúllal, fácánnal, őzikével találkozom. Csodálatos madáréneklésre ébredek, este pedig az ő koncertjüket hallgatva alszom el. Egy kicsit messze van tőlünk a játszótér, de nagyon boldog vagyok, ha a szüleim megengedik, hogy ott játszam a barátaimmal. Finom mindhárom fagyizónk fagyija. Szép és jó iskolába járok, nem kell korán kelnem. Mindig épül valami új dolog. Nagyon várom a bicikliút épülését. Akkor lehet, hogy egyedül is eljárhatunk a bátyámmal iskolába.

     Szeretek itt lakni, szép itt az élet!

Erős Márk:

    Az én szülőfalum Nyékvárkony. Ide járok iskolába. A falut elválasztja a kanális. Szép erdeje és parkja van a falunak. Most kaptunk nemrég egy szép játszóteret. Imádok ott játszani.

   Szeretem ezt a falut.

Németh Erika:

    Nyékvárkony Szlovákiában, a nagyszombati kerületben, a dunaszerdahelyi járásban terül el. Szlovákul Vrakúň. Lakosainak száma 2500. A lakosok többsége magyar nemzetiségű. Sok itt a látnivaló: Szent István tér, Amade kastély, Szentháromság szobor, kopjafa, alapiskola…

    Azért szeretek itt lakni, mert itt laknak a barátaim, közel van az iskola és a játszótér.

Fekete Csongor:

    Nyékvárkony Csallóköz szívében található. A falut középen átszeli a kanális. Lakosainak a száma: 2500-3000 fő. Polgármesterünket Horváth Ákosnak hívják. A falu két részből áll: Nyék és Várkony.

    Szívesen lakom itt a Szőlőskert utcában.

Sekk Réka:

     Az én szülőfalum Nyékvárkony nagyközség. A falunak több, mint 2000 lakosa van. A falut két részre osztja a kanális: Várkonyra és Nyékre. A falunak van két orvosi rendelője, gyógyszertárja, iskolája, temploma, tűzoltószertárja, étterme, két temetője. Található itt egy tó is, ahol az emberek horgászni szoktak, nyáron pedig fürödnek benne.

     Én azért szeretek itt lakni, mert minden megtalálható a faluban, így a barátaim is.

Horák Antónia:

   Az én szülőfalum Nyékvárkony. Nagy területen fekszik, ahol kényelmesen elfér minden: az iskola, óvoda, kultúrház, mindenféle üzlet, orvosi rendelők, gyógyszertár. Van egy szép új játszótere is, ahol nagyon szeretek játszani.

   Azért szeretek itt lakni, mert közel vannak a barátaim.

Rudolf Rajmund:

    Én Nyékvárkonyon élek a Magla utcában. A falut egy kanális szeli ketté. A faluban minden fontos létesítmény megtalálható: Községi Hivatal, óvoda, posta, üzletek, templom, orvosi rendelő és az iskola is , ahová én is járok. Egész évben számos rendezvény van a faluban, ahová a lakosság nagy szeretettel ellátogat. Található a faluban egy halastó, ami a mi blokkunk szomszédságában található. A tavat fák és erdő veszi körül, ahol a barátaimmal nagyon sok időt töltünk.

Méhes Máté:

     Az én falum neve Nyékvárkony. Én Nyékben lakom a Mihálfitag utcában. Azért szeretek itt lakni, mert itt lakik a barátnőm és a legjobb barátom, közel van az iskola, itt érzem magam otthon.

Dömény Levente:

      Szülőfalumat Nyékvárkonynak hívják. Születésem óta itt élek a szüleimmel. Falunkon a kanális folyik végig, ami két részre osztja a falut: Nyékre és Várkonyra. Az iskola és a posta a nyéki oldalon található. Várkonyon, a kanális másik oldalán található a templom, az óvoda, a kultúrház, posta és az üzletek. Ezen kívül sok nevezetes műemlék is van a faluban, mint például a Szent István szobor, kopjafa, Szentháromság szobor. Híres a kastály is, most hotelként működik.

      Szeretek itt élni, mert itt vannak a barátaim, és az én szememben Nyékvárkony a legszebb falu.

Kironský Lili és Dusa Zsófi:

      Az én falum Nyékvárkony, ami Csallóköz szívében terül el. Szülőfalum lakossága kb. 2500-3000 fő. E falucska csendes, nyugodt, rendezett, tiszta, fegyelmezett. Falunk polgármestere Horváth Ákos mérnök. Zajlik itt az élet, mivel iskola, óvoda, bölcsőde, nyugdíjas klub, luxszusszálloda, játszótér és még sok más szolgáltatás van nálunk.

      Szülőfalum kedves számomra, mert nagyon finom a fagyi, közel van az iskola, ami lerombolódik, azt felújítják. Szeretek itt élni.

Lelkes Diana:

       Az én szülőfalum Nyékvárkony. Lakosainak száma több, mint 2500. Nyéket és Várkonyt a kanális választja el. A falunkban ötcsillagos hotel is található. A faluban van még műemlék, piactér, vendéglők, játszótér, iskola, óvoda. Egyik legmenőbb éttermünk a Flórián. Szép, csendes ez a falu, szeretek itt élni.

Kalina Krisztina:

       Az én szülőfalum Nyékvárkony, ami Csallóköz szíveben helyezkedik el. Falunk polgármestere Horváth Ákos. 2500-3000 fő lakik itt. Szülőfalum azért kedves a számomra, mert közel van minden, főleg az iskola. A szomszédom. :)

Vasmera Nikolasz

     Az én szülőfalum Nyékvárkony. Dunaszerdahelytől 5 km-re fekszik. Kb.2500 lakosa van. A falu polgármestere Horvát Ákos.

     Régen a falu két községből állt, majd egyesítették Csallóköznyéket és Várkonyt.

Szülőfalum sok nevezetességgel is büszkélkedik, amelyek még szebbé teszik a falut. Ezek közül, ami nekem nagyon tetszik, a szabadságharc hőseinek tiszteletére állított kopjafa. A falunkban működik az öt csillagos hotel, amely nyugodt és rendezett környezetben várja vendégeit. Nyékvárkonynak római katolikus temploma van, Szent Jakab apostolról lett elnevezve.

     Nagyon szeretek itt élni, mert mindig valami újat fedezhetek fel. Büszke vagyok arra, hogy Nyékvárkonyt a szülőfalumnak nevezhetem.

 

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor