Vándorkiállítás Petőfiről

2022.09.24 17:45

„Átröpűlök hosszában hazámon”

  Vándorkiállítás   Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából

 

      A 2023-as Petőfi-emlékév alkalmából vándorkiállítás készült Petőfi Sándor életművéből. A múzeumbusz célja, hogy Magyarországon és más magyarlakta vidékéken minél több magyarhoz juttassa el élményszerűen Petőfi  életművét, és mutassa be életútját.

    „A kiállítás képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét. 

    A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, mely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi: ilyen az édesapa, Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen mutatják be a költő életének legfontosabb állomása.“

     A busz 2022. szeptember 1-jén indult útjára Kiskőrösről, Petőfi szülőhelyéről. Iskolánk abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az elsők között szeptember 23-án délelőtt hozzánk is ellátogatott ez a vándorkiállítás. Az iskola felső tagozatos tanulói egy múzeumpedagógus irányításával ismerkedhettek meg a tárlat darabjaival, idézhették fel a János-vitézről tanultakat, ismerhettek meg új verseket. A busz a Móra Ferenc Alapiskola udvarán parkolt 13 óráig. Az utolsó órában a község lakosai számára is megtekinthető volt a kiállítás. Aki pedig ellátogatott a 40. Hagyományos Csallóközi Vásárba Dunaszerdahelyre, ott is megnézhette a kiállítást.

    Köszönjük a  Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak, hogy szeptember 23-án, pénteken a busz a mi iskolánkhoz is ellátogatott! Nagyon tetszett mindannyiunknak ez az újszerű megközelítése az ismeretszerzésnek!

                                                                                     Fodor Anikó tanító néni

 

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor