Az emberi test kiállításon Pozsonyban

2017.11.19 20:31

Idén ismét fővárosunkban látható a The Human Body, Az emberi test című kiállítás. 

November 16-án felsőseink rendhagyó biológia óra keretében részt vettek ezen a nagyszerű tárlaton, melynek az Incheba épülete adott otthont.

    A tárlatot méltán nevezhetjük népszerűnek, hiszen olyan kérdésekre ad a laikusoknak is érhető módon választ, amely a legősibb időktől foglalkoztatják az emberiséget: hogy működik szervezetünk, milyen funkciót látnak el, hogy néznek ki belső szerveink, csontjaink, milyen elváltozásokat hoznak magukkal az egyes betegségek, milyen fejlődési folyamatokon megy keresztül a magzat az anyaméhben?

Nem elborzasztani vagy szenzációt akar kelteni Az emberi test című kiállítás, hanem az embert kívánja bemutatni, megdöntvevele számos tévhitet.

A kiállítás több mint 150, különleges eljárással preparált emberi testet, illetve testrészt mutat be, háromdimenziós valósághű képet tárva a látogatók elé a bőrünk alatt található csodálatos szerkezetről, az emberi testről és annak működéséről.
Lehetőséget adva arra,

hogy egyszer úgy istenigazából nézzünk magunkba!”

A kiállítás létrehozásához használt technika a plasztináció. Lényege, hogy az emberi szöveteket alkotó sejteket folyékony szilikonnal töltik fel, így a szövetek megőrzik eredeti rugalmasságukat és állagukat. Ezáltal lehetőség nyílik a test minden egyes alkotóelemét – a csontokat, izmokat, idegeket, véredényeket és szerveket – valósághű állapotban bemutatni. Ez hosszú, aprólékos munkát igénylő folyamat, egyes teljes alakos kiállított preparátumok elkészítése évekbe telik. Az eljárás során a szakemberek maximális figyelemmel, óvatossággal és tisztelettel bánnak a testekkel és testrészekkel.

“Minden ember számára létkérdés, hogy pontosan ismerje saját testének működését. Nem árt tudni, hogy milyen folyamatok játszódnak le bennünk, ha futunk, ha koplalunk, ha tornászunk, ha rendszertelenül eszünk vagy éppenséggel degeszre tömjük magunkat. És vajon hogy fest tüdőnk néhány évnyi aktív dohányzás után?

Ahogy feltárul előttünk a testünk, úgy kapunk választ a már meglévő kérdéseinkre, illetve fogalmazódnak meg bennünk újabbak fájdalmainkkal, betegségeinkkel vagy egyszerűen életfunkcióinkkal kapcsolatban.

A kiállítás életre szóló élményt jelent és a tapasztalatok szerint komoly életmódváltásra ösztönöz. Végigjárva a kilenc galériát, képet kapunk az emberi test felépítéséről, működéséről és arról is, hogy milyen rombolást végezhetnek a káros szenvedélyek”.

                                                                               forrás: internet

                                                                                                                                                                               

Diákjainkat lenyűgőzte ez a rendhagyó biológia óra. Így számoltak be róla:

    Nekem nagyon tetszett,érdekes volt. Főleg úgy,hogy nagyon szeretem a biológiát. Mindig érdekelt, hogyan nézhet ki az igazi emberi test, mi hol van és ma mindenre megkaptam/kaptuk a választ. Maga a kiállítás is szuper volt,egyáltalán nem volt rémisztő azzal a tudattal, hogy ők éltek. Szerintem senki sem érezte kellemetlenül emiatt magát. Köszönjük a lehetőséget!  Méhes Anna, 7. o.

    Nekem is nagyon tetszett. Először nem szerettem volna menni,amire pontosan még magamnak sem tudtam választ adni,hogy miért. De nagyon örülök,hogy mégis meggondoltam magam, mert sok élménnyel gazdagodhattunk.Érdekes volt,tetszett!  Majoránek Dóra, 7. o.

Aki teheti, menjen és látogasson el erre a kiállításra, hatalmas élmény!

 

 

 

 

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor