5. Tetejetlen fa - anyanyelvi hét

2014.04.10 22:27

    Kedves Gyerekek és Iskolabarátaink!

 

    

 

                       Örömmel jelentjük, hogy idén ötödik alkalommal tárul ki iskolánkban a „Tetejetlen fa” mesevilágának kapuja. Anyanyelvi hetünk most kissé szétszabdalt lesz - köszönhető ez a húsvéti szünetnek – , de azért játékos feladatokban most sem lesz hiány. Íme anyanyelvi napjaink programja:

 

Tetejetlen fa

  1. nap - 2014.4.11.

A költészet napja - megemlékezés

 

               Iskolánk számára már hagyománnyá vált, hogy április 11-én ünnepeljük a Magyar Költészet Napját.  Az igazgató néni jóvoltából ezen a napon egy szép zenés műsoron vehet részt az iskola összes tanulója. Az előadás a kultúrház épületében lesz 10.00 órától.

               Ezután következik az anyanyelvi hét megnyitója, melyen az osztályoké lesz a főszerep. Idén három magyar író, költő évfordulójáról emlékezünk meg: elsősorban névadónk, Móra Ferenc halálának 80. valamint Radnóti Miklós halálának 70. évfordulójáról. Egy igazán kerek évfordulót is ünnepelhetünk, 100 évvel ezelőtt született híres költőnk, Weöres Sándor.

                Az ő emlékük előtt tisztelgünk pénteken, és emlékükre egy-egy versüket mutatják majd be az osztályok.

                A felső tagozat a hagyomány szerint több napon át fog versenyezni.

               Az iskola folyosóján vár már minden diákot a „tetejetlen fa”, amelyet minden évben kidíszítünk a verseny során a feladatokért kapott levelekkel, virágokkal, lepkékkel… Idén a húsvét közelsége miatt úgy gondoltuk, hogy a fa körül kis kosárkákat helyezünk el, amelybe az osztályok színes tojásokat fognak gyűjteni. Amelyik osztály a legügyesebb „tojásgyűjtőnek” bizonyul a verseny során, a kiértékelés napján jutalmat kap.

 

A 2. nap feladatai:

2014.4.14.

 

I. Irodalom, birodalom... ez egy játékos irodalmi feladatsor, melyen az egész osztály dolgozhat, de csak a szünetekben!

 

II. Keresd a párod! Biztosan emlékeztek, ez egy társkereső játék. Évek óta ez a legtöbb diák kedvence. A feladatotok csak annyi, hogy a 20 és utána a 10 perces szünetekben útra keljetek, és keressétek meg a párotokat. Annyit elárulunk, hogy az irodalomórákon megismert szereplők, írók, költők vagy fogalmak szerepelnek a kis kártyákon.

 

III. Keressük a felső tagozat legszebb illusztrációját! Már napok óta szebbnél szebb rajzok gyűlnek az iskolában, melyből egy kiállítást rendezünk az 1. emelet folyosóján. Az osztályok plusz „tojásokhoz” juthatnak a rajzok segítségével. (minden rajz 1 pontot ér)

 Szavazzatok a legszebb illusztrációra!

           A kiállított rajzok mellett elhelyezett dobozba dobjátok be a szavazócédulátokat, elég ráírni a rajz címét és az osztályt, amelyikből valaki készítette.

 

A 3. nap feladatai:

2014.4.15.

 

I. A fejed törd, ne a magyart! Ez egy játékos anyanyelvi különlegességeket tartalmazó feladatsor lesz. Reméljük, rájöttök, lehet szórakoztató a nyelvtan is!

 

II. Színház az egész világ

        Iskolánk alsó tagozatos és ötödikes diákjai Komáromba indulnak, hogy a Jókai Színház előadásában megnézzék a Misi  Mókus kalandjai című előadást.

 

       Felső tagozatosaink közül egy válogatott kis csoport a Dunaszerdahelyi VMK-ban tekinti meg a 2. világháború után kitelepített szlovákiai magyarok tiszteletére készült emlékműsort.

 

A kiértékelés napja:

2014.4.23.

 

           Bizony, ez a nap már a húsvéti szünet után jön csak el. De reméljük, addig sem unatkoztok majd, hiszen még egy feladatotok van erre a napra.

          „Kedvenc szerzőnk” - „Kedvenc művünk” címmel indítjuk az utolsó feladatot. Minden osztály kiválaszthat egy írót, költőt vagy irodalmi művet, amelyet tetszőleges formában mutathatnak be az utolsó napon. Lehet jelenet, plakát, újság- vagy leporelló forma, de akár kisfilmet is készíthettek. Csak a fantáziátok szab határt! Nagy érdeklődéssel várjuk a megoldásaitokat.

 

          A kiértékelés a bemutatók után lesz. Addig is mindenkinek jó versenyzést és közben jó szórakozást kívánunk.

 

                                         Fodor Anikó tanító néni, az anyanyelvi hét szervezője

Vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor