Osztálykirándulás Schönbrunnban 5-9. évfolyam részére

Bécsben jártunk

 

Minden évben nagy sikere van tanulóink körében az Ausztriába tett kirándulásoknak. A diákok kívánságát kielégítve ebben a tanévben is ellátogattunk a császárok városába, Bécsbe.


Utazásunk célja a Schönbrunni kastély parkjában található állatkert bebarangolása volt. Már a megérkezésünkkor lenyűgözött bennünket a csodálatos kastély, az azt körülölelő, márványszobrokkal ékesített kastélypark. A parkon keresztül eljutottunk a világ legrégebbi, eredeti állapotában megmaradt állatkertjéhez.


A bécsi állatkert hangulatát alaposan meghatározza a fent említett császári környezet. A létesítményt még 1752-ben alapította Mária Terézia császárné és férje, első Ferenc.


Az itt található egzotikus állatok elkápráztattak bennünket. Az állatkert fő attrakciói – és egyben jelképei – az óriáspandák, amelyeket az osztrákok 10 évre kaptak kölcsön a kínaiaktól. A becslések szerint mindössze ezer ilyen jószág él a világon, fogságban 140. Kínán kívül összesen hat ország állatkertje dicsekedhet velük. Fantasztikus lények egyébként, gyakorlatilag semmit nem csinálnak, csak a hátukon fekve bambuszt rágcsálnak, 50-60 kilogrammot egy nap. Az óriáspandák mellett hosszan elidőztünk a pingvineknél és a fókamedencénél is.


Hosszabb időt igényelt a víz alatti életet bemutató akvárium és még inkább a dél-kelet ázsiai dzsungel alapján kialakított esőerdő-ház megtekintése. Ez egy 1000 négyzetméteres üvegház, aminek az alsó szintjén a mocsarak, rizsföldek élővilágát és hangulatát tanulmányozhattuk, míg a felső szinten a dzsungel tetejébe kaphattunk betekintést, függő hidakkal és függő denevérekkel, 80 százalékos páratartalommal.


Még hosszan sorolhatnánk, mi mindent láttunk a bécsi állatkertben, amelyet fél nap alatt alig tudtuk bejárni.


Az állatkert megtekintése után néhányan még erőt érezve magukban felszaladtak a kastélypark kilátójához, a Gloriett-hez. Innen csodálatos kilátás nyílik a kastélyra és a városra. A fáradtabbak addig a park nyugalmat árasztó csendjét, friss levegőjét és szépségét élvezték.


Két óra körül elindultunk a belvárosba, hogy betekintést nyerjünk a nagyvárosi élet mindennapjaiba. A Grabenen mindenkinek lehetősége volt egy kis sétára, vásárlásra, a művészetet kedvelőknek pedig az öreg Steffl (Stephansdom) megtekintésére.


Elfáradva a város zajától és forgatagától jóleső érzéssel, sok új élménnyel indultunk haza.

 

vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor