Kultúrák napja

Mindannyian ismerjük a régi mondást, ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz. A nyelvtanulás kortól függetlenül mindannyiunk számára hasznos. Minden nyelv, amelyet elsajátítunk számos érdekes és hasznos információval, sok új élménnyel gazdagít bennünket. Lehetővé teszi, hogy az emberek és nemzetek közelebb kerüljenek egymáshoz.

Ez a gondolat vezetett bennünket arra, hogy a tanulók közreműködésével megtartsuk a kultúrák napját. Ezen a napon lehetőségünk nyílt arra, hogy az iskolánkon tanult és tanított nyelvekről, nyelveken betekintést nyerjünk a különböző népek, nemzetek életébe, szokásaiba, kultúrájába.

A rendezvény a német nyelvet tanuló diákok bemutatójával indult. A legkisebbek táncos előadása után a tiroli népszokásokkal, hagyományokkal, ételkülönlegességekkel ismerkedhettünk meg. A bemutatót a tiroli polka zárta, amely a közönség soraiban nagy sikert aratott.

A magyar nyelv keretén belül megismerkedhettünk a magyar nyelvjárásokkal, a magyar nyelv eredetével. A tanulók ámulatba ejtően szép népviseleti ruhákból állítottak össze egy rövid  bemutatót, lenyűgözve ezzel kicsit és nagyot egyaránt.

Nem maradhatott ki a szlovák nyelv sem műsoraink sorából, hiszen tanulóink alig várták, hogy előadják az ismert és kedvelt Elán zenekar nótáját. Énekeltek kicsik és nagyok, volt meseelőadás természetesen szlovák nyelven, és megtudhattuk azt is, honnan ered a szlovák nyelv.

Végül, de nem utolsósorban az angol himnusz zengett fel diákjaink előadásában. Ezt követte a Ki kicsoda? - kvízműsor, amelyen szintén nagyon jól szórakoztunk.

December hatodika közeledtén műsorunkat megszakította egy nem várt esemény. Meglátogatott bennünket a Mikulás, aki néhány versikéért cserébe még csomagot is hozott nekünk. Szeif Éva, 8. osztályos tanuló ezen a napon már másodszor egy csodálatos erdélyi népdalt énekelt el mindenki gyönyörűségére.

A rendezvény nyelvtörő versennyel zárult, amelyen szintén minden nyelv képviseltette magát. A nap végén megmérettetett a tanulók tudása, kiderült az is, hogy melyik osztály figyelt a legjobban. Íme az eredmény:  1. hely: 8. osztály - 53 pont

 2. hely: 5. osztály - 48 pont

 3. hely: 6.A osztály - 46 pont

 4. hely: 9. osztály - 41,5 pont

 5. hely: 7. osztály - 40 pont

 6. hely: 6.B osztály - 33,5 pont

Minden lelkes tanulónak és felkészítő pedagógusnak köszönjük a közreműködést!

vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor