A Kikerics néptánccsoport ünnepel

 

Kikerics

 

A nyékvárkonyi Kikerics néptánccsoport október 9-én fennállásának ötödik évfordulója alkalmából ünnepi előadásra hívott minden néphagyományt kedvelő kicsit és nagyot a helyi művelődési központba. A kultúrműsor nagyon színvonalasra sikeredett, magába foglalta az öt év repertoárját, a jó hangulatot emelte a baráti népművelő csoportok előadása is. Ez a köszöntő a műsor alatt hangzott el:

 

Ötévesek lettünk!

A néptánc azon hagyományaink egyike, melyet szerencsére nem veszítettünk el. Sőt! Mi, fiatalok egyre jobban érdeklődünk iránta, s egyre többen kezdünk el táncolni.

Falunkban az első gyermek néptánccsoport 1995. február 2-án alakult meg. Művészeti vezetője Bothné Kengyel Magdolna. Felléptek többek között Szlovéniában, Győrújbaráton, a vásárokban és falunapokon. Alakulásuk után három évvel azonban a tánccsoport 1998-ban feloszlott.

5 évvel ezelőtt, 2005 októberében iskolánkon megalakult a Kikerics Néptánccsoport, a Nyékvárkonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és falunk önkormányzatának támogatásával és a szülők segítségével. Művészeti vezetője, koreográfusa Brandl Ferenc. Egy idegen szemével Feri bácsi egy kemény, komoly, szigorú, elvárásokkal teli ember. De mi tudjuk, hogy ez csak a látszat. Öt év közös munka után bátran mondhatjuk: a zord külső egy érző, gondoskodó, humoros, kedves embert takar, aki ragaszkodik a gyermekeihez. Óv, véd, irányít, de akár a csillagokat is lehozza az égből, ha rólunk van szó. Köszönjük Feri bácsi!

De egy csoport nem működhet erős vezető nélkül sem. Erre a nem mindig hálás feladatra Zlatarits Judit lett felkérve. Judit néni szíve-lelke a csoportnak. Irányítja, vezeti, kezében tartja a dolgokat. Szervezi, tervezi a néptáncosok életét. Minden fellépésre elkísér bennünket, segítsége nélkülözhetetlen. Erőt ad, ha valaki elfárad, elbizonytalanodik. Velünk együtt izgul, örül minden fellépés sikerének. Ragaszkodik hozzánk, de mi is őhozzá. Anyánk helyett anyánk. Mosolyával mosolyt csal a szomorkodók arcára is. Kedvessége, türelme határtalan. Harcol értünk, mint egy anyatigris. Precíz, jó szervezőképessége még a legkilátástalanabb helyzetben sem hagyja cserben. Áldozatkész, önzetlen, megfizethetetlen értéke a csoportnak. Mindannyiunk Judit nénije, köszönjük! 

Az öt év alatt többen megfordultak a csoport próbáin, és hosszabb- rövidebb időre bekapcsolódtak életünkbe. De az állandó tagok a kezdetektől töretlenül táncolnak. Mindannyian szívvel- lélekkel készülünk minden próbára, fellépésre. A próbák alatt megtanultuk a csallóközi, polgári, mezőföldi, dunántúli, gömöri táncokat és a verbunkot is.

A kezdeti lelkesedés töretlen. Rengeteg munka, fellépés nem veszi kedvünket, sőt! Örömmel teszünk eleget minden felkérésnek, s ha kell, egyre többet gyakorlunk. Az öt év alatt sok helyen felléptünk. Megfordultunk: falunkban, Dunaszerdahelyen, Bősön, Győrben, Galántán. Megmutattuk magunkat falunapokon, kulturális- és jótékonysági rendezvényeken. Minden évben Deákin 3 napos tánctábort szerveznek a számunkra, melyen szinte minden gyermek részt vesz.

A csoport néhány sikeres állomását felsorolva, a külső szemlélő nem is képzeli, hogy mennyi munkát és áldozatvállalást kíván a táncostól, szülőtől, a vezetőktől az, hogy ilyen sikeresen működik a Kikerics a mai napig is. A fellépések nem volnának ilyen zökkenőmentesek a szülők segítsége nélkül, hisz a fellépésekre el is kell jutni valahogy. Szüleink időt nem sajnálva biztosítják az elutazásaink körülményeit. Ezúton köszönjük áldozatkész munkájukat, pozitív hozzáállásukat.

A táncsoport működése nem volna ilyen sikeres, ha nincsenek a támogatóink, akik sokat segítették a csoportot az elmúlt években. Felajánlásaikat, segítségüket szeretnénk megköszönni. Adományaikat hasznos dolgokra fordítottuk.

Kikericsek

 

Kedves Kikericsek!

Öt év sok idő, öt év munkája rengeteg kitartást, erőt, türelmet és sok lemondást kívánt. Ti mégis itt vagytok töretlenül! A Nyékvárkonyi Magyar Tannnyelvű Alapiskola diákjai és tanári kara nevében kívánok mindnyájatoknak további sikerekben gazdag sok-sok öt évet, ápoljátok ezután is lelkesedéssel, becsülettel néphagyományaink egyik legbecsesebb kincsét, a néptáncot! Boldog születésnapot Kikerics néptánccsoport!

Polácsek Mária,

iskolaigazgatónő

 

 vissza

Keresés

© 2011 Minden jog fenntartva.

Készítette: Mgr. Nagy Sándor